1919. október - Gyógyulás ingázással

Ha egy betűt tökéletesen látsz, megfigyelheted, hogy úgy tűnik, mintha vibrálna, vagy mozogna kissé különböző irányokba. Ha hibás a látásod, a betű úgy fog tűnni, mintha állna. A látszólagos mozgást a szem nem tudatos mozgása okozza. A mozgás hiánya amiatt alakul ki, mert a szem bámul, vagy túl sokáig néz egy pontra. Ez a hibás látás állandó tünete és gyakran csökkenthető a következő módszerrel:

Csukd be a szemed és takard el a tenyereddel, hogy minden fényt kizárj, és mozogj gondolatban egy fekete betű egyik oldaláról a másikra. Amint ezt teszed, a betű képzeleti képe úgy fog tűnni, mintha a szemmozgással ellentétes irányba mozogna. Ha el tudod képzelni, hogy a betű mozog vagy ingázik, akkor észreveszed, hogy képes vagy emlékezni rá, és minél rövidebb és szabályosabb az inga, annál feketébbnek és tisztábbnak tűnik a betű. Ha állónak képzeled a betűt, ami nehéz, észreveszed, hogy a betűre való emlékezés rosszabb lesz.

Most nyisd ki a szemed és nézz először a valódi betű egyik oldalára, aztán a másikra. Ha úgy tűnik, hogy a szemmozgással ellentétes irányba mozog a betű, akkor észreveszed, hogy a látás javult. Ha el tudod képzelni a betű ingázását nyitott szemmel ugyanolyan jól, ugyanolyan röviden, szabályosan, és folyamatosan, mint csukott szemmel, a látásod normális lesz.