1921. április - Olvasó-szemüvegesség

Sikeres módszerek olvasó-szemüvegesség esetén

Az olvasó-szemüvegesség gyógyítása, mint minden más fénytörési hiba is, a pihentetéssel történik, és sok olvasó-szemüveges páciens képes megtartani ezt a relaxált állapotot egyszerűen azáltal, hogy becsukja a szemét. Addig tartják csukva a szemüket, amíg azt nem érzik, hogy csökken a feszültség, ami lehet néhány perc, fél óra vagy több. Ezután néhányan az apró betűt is képesek elolvasni pár másodpercig. Felváltva a pihentetést és az apró betűre nézést, sok páciens gyorsan el tudja olvasni azt 45 cm távolságból, és folytatva a gyakorlást, csökkenteni tudják a távolságot 15 cm-re gyér megvilágítás mellett is. Először a betűk csak egy felvillanásra ugranak be. Aztán hosszabb ideig is látják, végül folyamatosan. Amikor ez a módszer nem működik, akkor meg lehet próbálni a tenyerezést, kombinálva az emlékezet, a képzelet és az inga használatával. Jó eredményeket kaphatunk a következő módszerrel is:

Csukd be a szemed és gondolj egy kis „o" betűre úgy, hogy a betű belsejében lévő fehér és a kontúr feketéje legyen olyan fehér és fekete, amennyire csak lehetséges. Ezután képzeld el, hogy a betű mozog és minden tárgy, nem számít, milyen nagy vagy kicsi, mozog a betűvel együtt.

Most nyisd ki a szemed és folytasd az egyetemes lengetésre gondolást.

Váltogasd a lengetésre gondolást nyitott és csukott szemmel.

Amikor a képzelet olyan jó nyitott szemmel, mint csukott szemmel, a gyógyulás teljessé válik.

Hogyan gyógyítottam meg az olvasó-szemüvegességem?

(Írta: Francis E. McSweeny)

Ezt az 51 éves pácienst 1919. március 11-én láttam először. Jobb szemének látása 20/50 volt, bal szemének látása 20/70 volt. Legutolsó olvasószemüveg receptje az alábbi volt: jobb szemre +3 D, bal szemre +3,75 D, 0,50 D cilinderrel 180 fokban.

„Dr. Bates kezelésére, a hibás látás szemüveg nélküli kezelésére lettem figyelmes. Édesapámnak és a nővéremnek hasznos volt a kezelés, és hittem abban, hogy nekem is hasznos lesz.

Amikor először levettem a szemüvegem, semmit sem láttam az újságból, de még a nagyobb főcímeket sem. A nővérem megmutatta, hogyan ingázzak a betűk tetejétől az aljáig az olvasótáblán.

Eleinte hordtam a szemüvegem közeli munkához, de néhány hónap múlva éreztem, hogy ez hátráltatja a gyógyulásom, így végleg letettem.

A gyakorlatok, amiket a leghasznosabbnak találtam:

1. Tenyerezés - úgy gondolom, semmi sem csökkenti úgy a feszültséget, mint ez a gyakorlat.

2. Villantás - ez a gyakorlat akkor segít, ha valaki feszült vagy rosszul használja a szemeit.

3. Memóriagyakorlat - ez az én legjobb gyakorlatom. Gondolni kell egy betűre, képre vagy más ismerős tárgyra, először csukott szemmel, aztán nyitott szemmel. Ha képes vagy megtartani a tárgy emlékképét, amikor a tesztkártyára nézel, akkor könnyen elolvasod a betűket a kártyán.

4. Képzelet - képzeld el, hogy egy adott betű fehér része fehérebb, mint a kártya szélén lévő fehérség. Ez nagyon sokat segített nekem.

Azt tanácsolom mindenkinek, hogy menjen el személyesen Dr. Bates-hez. Akik nem tudják megtenni, azoknak azt tanácsolom, hogy az első dolog, hogy tegyék félre szemüvegüket. Pihentessék értelmüket és szemüket tenyerezéssel. Tanulják meg érezni, mikor van relaxált állapotban a szemük, és amikor végzik feladataikat, próbálják meg ezt a relaxált érzést (feszültség hiányát) fenntartani mindig. Ne hagyják, hogy a szemük feszültté váljon. Néha nem sikerül majd. Ha folytatod, egyre ritkábban ér kudarc, és amint a látásod javul, ami biztosan fog, egyre több önbizalmad lesz. A gyakorlatok, amikről írtam, le vannak írva Dr. Bates könyvében, amely sok értékes javaslatot tartalmaz."

Történetek a klinikáról

3 olvasó-szemüveges eset

(Írta: Emily Lierman)

A háború alatt sok hölgy jött a klinikára. Sokan közülük abban a gyárban dolgoztak, ahol az amerikai zászlót készítették. Néhányuknak a tű befűzésével volt problémája, mások kettős látásról panaszkodtak. Szemüveget kértek, természetesen, de nagyon örültek, amikor megtanulták, hogyan gyógyulhatnak meg és hogyan láthatnak szemüveg nélkül.

Volt egy 50 éves nő, akinek nagy probléma volt a tű befűzése. A távoli látása gyorsan javult tenyerezéssel és a Snellen kártya betűinek felvillantásával. Azután javasoltam, hogy gyakoroljon az apró betűkkel 15 cm távolságból. Nem látta a betűket, de mondtam neki, hogy felváltva pihentesse a szemét úgy, hogy becsukja néhány percre aztán nézzen a betűkre pár másodpercre. Azonnali eredményei származtak ebből a gyakorlatból.

Hamarosan probléma nélkül befűzte a tűbe a cérnát.

Egy másik 48 éves hölgy azt mondta nekem, hogy amikor először jött a klinikára, azt hitte, rossz helyen jár. Egy tucat ember eltakarta szemét tenyerével, azt gondolta, hogy ez egy imádkozós csoporttalálkozó.

Nekem csak egy szemüvegre van szükségem, azért jöttem ide - mondta, de hamar bebizonyítottam neki, hogy nincs szüksége szemüvegre.

Csukott és nyitott szem váltakozásával 15/40-ről 15/20-ra javult a látása. Aztán adtam neki apró betűs szöveget, de homályosnak találta. Mondtam, hogy tenyerezzen és képzelje el, hogy varrja a csillagokat a zászlóra. Amikor kinyitotta a szemét, rosszabb lett a látása. A csillagokra gondolással nőtt a feszültség benne és rosszabbá tette a látását. Ez bizonyította neki, hogy a problémája a feszültség következtében van és hogy minden, amire szüksége van, az az, hogy megszabaduljon a feszültségtől. Megkértem, hogy képzeljen el a közeli pontnál olyan tárgyakat, amelyek kellemesebb érzésekkel töltik el. Azonnal elolvasta az apró betűt és a látása távolra is javult. 4-szer jött a klinikára, utána a látása távolra és közelre is majdnem tökéletessé vált. Elég könnyen befűzte a cérnát a tűbe és szemüveg nélkül dolgozott.

Egy 74 éves nő minden nap egy árvaházban dolgozik, ahol megvarrja a gyerekek ruháit és más dolgokat. Panaszkodott, hogy nem jó a szemüvege. Adtam neki egy kártyát, amelynek egyik oldalán nagyobb betűk, másik oldalán apró betűk voltak.

Megkértem, hogy olvassa el a nagyobb betűket. Ez először nem ment. Mondtam, csukja be a szemét, számoljon el 10-ig, aztán nyissa ki és nézzen a kártyára, közben számoljon 2-ig, és ezt ismételje. Néhány perc múlva látta a kártyán a nevet és a telefonszámot, majd megismételtük ezt az eljárást az apró betűkre is. Kis idő múlva látott néhány betűt. Néhány hónap múlva nem okozott nehézséget a varrás és a ruhákon a gombok varrása sem szemüveg nélkül, pedig sok volt belőle.