1921. október - Hogyan kaphatunk mentális képeket?

Nézz egy betűt a Snellen kártyán.

Emlékezz a betű feketeségére.

Mozdítsd el a figyelmed a fekete betű egyik részéről a másikra. Úgy kellene látszódnia, mintha a mozgás a képzelt mozgással ellentétes irányú lenne.

Ha ez nem megy, próbáld meg elképzelni mozdulatlannak a betűt. Ha sikerül, akkor a betű elhomályosodik vagy eltűnik. Ezzel demonstráltuk, hogy lehetetlen elképzelni egy pontot álló helyzetben, így lehetővé válik, hogy mozogni lássuk.

Képzelj el egy fekete pontot csukott szemmel, aztán próbáld meg ugyanezt nyitott szemmel is. Váltogasd, amíg a nyitott és a csukott szemes változat ugyanaz nem lesz.

Képzelj el egy fekete pontot és próbáld elképzelni a mini o betűt úgy, hogy olyan fehér legyen a közepe, mint a hó. Csináld ezt felváltva csukott és nyitott szemmel.

Ha nem tudod megtartani egy betű vagy egy pont mentális képét, akkor próbálj emlékezni pár betűre a tábláról és mondogasd azokat magadban, közben arra gondolva, hogy a kártya mozog.

Ha valamelyik másik színt vagy tárgyat könnyebb elképzelni, mint a fekete pontot, az ugyanolyan jól megfelel a célnak.

Néhány ember jobb eredményt kap nyitott szemmel, mint csukottal.

Amikor egy tárgyat tökéletesen látunk, akkor tökéletes mentális képet alakítunk ki róla. Amikor egy tárgyat hibásan látunk, ezt nem tudjuk megtenni. A jó látású személyek képesek arra, hogy a betűkről tökéletes mentális képet alkossanak, amikor a Snellen táblára vagy a mini betűkre néznek, de a hibás látásúak csak megfelelő körülmények között tudják ezt megtenni, vagy csukott szemmel, vagy amikor egy sima felületre néznek, ahol nincs mit látni. Ezt csak olyan távolságban lévő tárggyal tudják megtenni, amilyen távolságban a látásuk elég jó, mint például a közeli tárgyak, myopia (rövidlátás) esetén. A jó látású személyeknek is vannak olyan pillanataik, amikor hibásan látnak és ilyenkor a mentális képeik hibásak.

Ezek a tények nagy gyakorlati jelentőséggel bírnak, mert sok személy könnyen megtanulja, hogyan alkosson mentális képeket és amikor képessé válnak erre mindenféle körülmények között, akkor a látásuk tökéletessé válik.

A mentális látás pontosan ugyanazoknak a törvényeknek van alávetve, mint a vizuális észlelés. A mentális kép látása vagy elképzelése a központi beállítással történik, ami azt jelenti, hogy egy részt látunk a legjobban és a figyelmünket folyamatosan egyik pontról a másikra kell elmozdítani. A figyelem ilyenfajta mozgása egy eltolódást idéz elő, ami még kifejezettebb, mint a vizuális elmozdulás. Továbbá, az elme olyan részleteket is hozzáad, ami nem is létezik, csak az emlékezetben vagy a képzeletben. Ha ez a tárgy egy fekete betű fehér háttéren például, akkor a fehér terültek élénkebbnek fognak tűnni, mint amilyenek azok a valóságban.

Nem lehet megtartani a mini o betű mentális képét úgy, ha megpróbálunk egy pontra gondolni folyamatosan. Csak egy rövid ideig tudunk emlékezni a pontra, néhány másodpercig, aztán eltűnik az egész betűvel. Nem tudunk „bámulni" egy pontot a képzelettel sem tovább, mint ahogy a szemünkkel, és ha megpróbáljuk, a pont eltűnik. Ha megpróbálunk a betű 2 pontjára gondolni folyamatosan, mindkettőt ugyanakkor, ugyanolyan feketének képzelve, a kép gyorsabban eltűnik. Gondoljunk 4 vagy több pontra, vagy az egész betűre úgy, hogy tökéletese fekete ugyanabban az időben, és ez még nehezebb.

A mentális képeket nem lehet megtartani anélkül, hogy mozgásban lévőnek tűnnének. Ez a mozgás olyan kicsi és laza, hogy nem is vesszük észre, amíg fel nem hívják rá a figyelmünket. Néhány páciens mondta nekem, hogy könnyen és folyamatosan tud emlékezni a mini betűre, ami nem mozgott. Általában a páciens úgy tudja demonstrálni a tényeket, hogy megpróbál a betű egy részére úgy gondolni, mintha mozdulatlan lenne. Ebben az esetben ez azonnal eltűnik. De az erőfeszítés, hogy a figyelmünket 1 pontra rögzítsük, olyan nagy, hogy néhány páciens nem tudja, vagy nem fogja ezt megtenni. Könnyebb, ha mozogni hagyjuk a figyelmünket. Ilyen esetekben azt mondom nekik, hogy nézzék az o betűt olyan közel a szemükhöz, vagy olyan távol, ahol már nem látják tisztán, és felhívom a figyelmüket, hogy most mozdulatlannak tűnik. Aztán mondom nekik, hogy most olyan távolságból nézzenek a betűre, ahol tökéletesen látják, és megkérem őket, hogy képzeljék el mozdulatlannak. Általában képesek erre és megjegyzik, hogy a betű elhomályosodik vagy eltűnik. Ezután képesek lesznek elképzelni, hogy egy betűt mozdulatlannak lássanak és mozdulatlannak képzeljék el a mentális képét is és megjegyzik, hogy nem lehet egy pillanatnál tovább megtartani ilyen körülmények között.

Az, hogy mozogva képzeljük el a dolgokat, néhány embernek segít létrehozni és megtartani a mentális képet. Egy páciens, akinek a mentális képei nagyon gyengék voltak, képessé vált arra, hogy amikor a szobában sétált és az ellentétes irányúan mozogva képzelte el a dolgokat, utána elképzelte, hogy az o betű ugyanabban az irányban mozog, mint a bútorok.

Egy mentális kép nem kell, hogy egy bonyolult dolog legyen. Még egy kis pontra való tökéletes emlékezés vagy képzelet is elegendő, hogy meggyógyítsa a fénytörési hibákat - rövidlátás, távollátás és asztigmia - valamint sok más rendellenes állapotot. De hogy létrehozzuk egy fekete pont tökéletes mentális képét, ez nem mindig könnyű.