1922. március - Az igazság a fáradtságról

Lásd a dolgokat mozogni

Amikor gyorsan száguldó vonattal utazunk, és kinézünk az ablakon, többé, kevésbé élénken el tudjuk képzelni, hogy az álló tárgyak, fák, házak, villanyoszlopok az ellenkező irányba mozognak. Ha kint vagyunk az utcán, úgy tűnik, hogy az utca két oldalán minden mozog. Amikor a szemünk ide-oda pásztáz a messzeségben a fej és a test mozgásával, vagy anélkül, olyan, mintha minden mozogna, amíg nem koncentrálunk a mozgásra. Lássuk így a tárgyakat, ha mozog a szem és ne gondoljunk közvetlen arra, amit nézünk, amit csinálunk.

A hosszú inga: Mind a tudatunknak, mind a szemünknek jót tesz - nem számít, mekkora a mentális vagy egyéb stressz -, ha el tudjuk képzelni, hogy miközben a messzeségben pásztázunk valamin ide-oda, esetleg a fejünk és a testünk is mozog, hogy a dolgok az ellentétes irányba látszanak elmozdulni ugyanolyan nagy ívben, mint ahogy a szem teszi.

A rövid inga: Amikor el tudunk képzelni valamit úgy, hogy csak kb. 0,5 cm-t, vagy kisebbet mozog, a hosszú inga fokozatosan kis ingává alakul. Csökkentsük a sebességét is úgy, hogy 1 ingamozgás 1 másodperc vagy kevesebb legyen. A másik lehetőség az, amikor egy kis betűt tökéletesen elképzelünk csukott szemmel, és megérezzük annak automatikus kicsi lengését. Hol nyitott, hol csukott szemmel csináljuk ugyanezt.

Az egyetemes inga: figyeljük meg, hogy amikor nézünk, vagy elképzelünk egy betűt a tesztlapon - akár közel, akár távolabb, az egész tesztlap is mozog valahogy a betűvel együtt. Sőt, a többi betű és tárgy is mozogni látszik a képzeletben is, meg nyitott szemmel is. Ez az egyetemes inga. Gyakorold állandóan, mert ez a képesség javítja a látást, és minden más tevékenységed is hatékonyabb lesz.

Gyakorold a képzeleti ingát egész nap. Amikor mozdulatlannak képzeljük el a dolgokat, a látásélesség mindig csökken, megerőltetésnek tűnik az egész és mintha a közérzetünk is rosszabbodna. Bámulni, feszengeni zavaró, elveszi az időt a jótól, kellemestől. Hagyjuk, hogy minden mozogjon, így könnyebb.

Gyakorold és figyeld meg: hogy ennek a képzeleti ingának olyan kicsinek kell lennie, mint a legkisebb betű mérete a távoli teszttáblán 6 m-re, vagy a közeli teszteken a legalsó sor egyetlen betűje, amit olyan 15 cm-ről nézünk. Minden lengés olyan 1 másodperces, könnyű, ritmikus és folyamatos mozgásféle.