Jobb látás Magazin: 1923. január - Asztigmia

Asztigmia esetén a szemgolyó görbülete egyik fő tengelyben kissé nagyobb, mint a rá merőlegesben. A szemgolyó nem szimmetrikus, tehát a fénysugarak nem képesek egy ponton fókuszálni, míg a rövidlátásnál és a távollátásnál igen. De rövidlátásnál a retina előtt, távollátó szemnél pedig a retina mögött.

Az asztigmia nagyon gyakori. Lehet közellátó, távollátó asztigmia vagy kombinált, akkor mindkettő egyszerre jelen van. Továbbá az asztigmiás szem lehet távollátó egyik fő tengelyben és közellátó a másikban. Ennek a neve: összetett asztigmia. A rendes asztigmia speciális lencsével korrigálható, míg az összetett asztigmia, ami a szaruhártya, a lencse vagy maga a szemgolyó elülső részének torzulását jelenti, szemüveggel nem korrigálható.

A jó szemben az asztigmia valamilyen feszültség miatt keletkezik. Az egyik féle feszültség az asztigmia egyik formáját, míg egy másik féle, más asztigmiát okoz. A szaruhártya görbületének asztigmiáját ophtalmométerrel mérni lehet. Megfigyelhetőek ezzel azok a szaruhártya-asztigmia változások is, amit a vizsgált személy akár akaratlagosan is képes előidézni. Láttam már olyan embereket is, akik tudatosan 3 dioptria asztigmiát tudtak előidézni. Gyakorlással elsajátítható ez a képesség, és minden tengelyben (fokban) megteremthető direkt az asztigmia. Ez a magyarázat arra, hogy miért korrigálja a szemüveg az asztigmiát egyik esetben, és máskor miért nem.

Sok jó szemnél egyszer csak kialakul az asztigmia. Sok páciens, aki már szemüveget viselt rá, panaszkodott, hogy a szemüveg nem megfelelő. Amikor a szemüket megvizsgálták, nem találtak asztigmiát. Így bebizonyosodott, hogy az asztigmia kialakulhat és spontán el is tűnhet. Amit a szaruhártya asztigmiánál megfigyeltem, az másféle azstigmiára is igaz - a lencse, a szemgolyó torzulása által okozott asztigmiára. Sok esetben megfigyeltem, hogy az összetett asztigmiánál is kisebb lett a tünet, vagy elmúlt.

Sok szerző úgy gondolja, hogy az asztigmia legtöbb esetben örökölt vagy, hogy az emberek asztigmiával születtek. Mások úgy gondolják, hogy ez általában szerzett. Én nem tudom, mi az igazság, de tudom, hogy akár szerzett, akár nem, a kezelés mindig használ, vagy meggyógyítja. Miután, tapasztalatom szerint ez mindig bekövetkezett, úgy gondolom, hogy az asztigmia mindig szerzett.

A szaruhártya vagyis a szem elülső része fekélyesedése úgy gyógyul, hogy utána marad egy kis heg. A heg szabálytalan összehúzódása miatt a szaruhártya különböző részén torzulás keletkezik. Még ha a szaruhártya középső része tiszta is, a heg összehúzódása átszőhet egy területet és ettől, akár nagyon megváltozhat a szaruhártya középső részének alakja. A szaruhártya ilyen homályai általában javulnak vagy meggyógyulnak a különböző relaxációs gyakorlatok hatására. Általában a hosszú inga mindig segít és a rövid lengetési gyakorlat általában tartós gyógyulás hoz. A szaruhártya asztigmia néhány esetében, 5 vagy több dioptria esetén is gyógyulás történt az inga gyakorlásával.

A Better Eyesight novemberi számában, a 2. oldalon található a váltott inga leírása. A szaruhártya-asztigmia egy nagyon figyelemreméltó esete, és egy több, mint 5 dioptriás kúpos szaruhártya szabálytalan asztigmiával kombinált esete javult meg annyira lengetéssel, hogy az első kezelésen sikerült a páciensnek átmenetileg elérni a normál látást szemüveg nélkül, amikor kezdetben a szemüveggel nem sikerült elérni a normál látást. A váltott lengés is nagyszerű segítségnek bizonyult sok páciensnél.