Jobb látás Magazin: 1926. május - Hosszú inga, Olvasószemüvegesség

A hosszú inga

A hosszú inga nemcsak a látást javítja, de csökkenti vagy meggyógyítja a fájdalmat, a diszkonfort érzést, a fáradtságot is.

Állj olyan 30 cm-es terpeszben, és merőlegesen a szoba egyik falára. Miközben felemeled a bal sarkad a földről, lendülj a testeddel - vállad, fejed és a szemeddel együtt - jobbra, míg a vállaid párhuzamosak nem lesznek a fallal. Most fordítva lengesd a tested balra, közben a bal sarkad visszamegy a földre és a jobb sarkad emeled fel. Váltakozva nézd a jobb és a bal oldali falat, közben mozgasd a fejed és a szemed a vállaid mozgásával. (A testsúlyod mindig arra a lábra helyezkedik, amerre fordulsz.) Amikor ez könnyedén, folyamatosan, megerőltetés nélkül megy és egyáltalán nem figyelünk a mozgó tárgyakra, lassan átérezzük, hogy a hosszú inga oldja az izmokban és az idegrendszerünkben lévő feszültséget.

A tárgyak különbözőképpen mozognak. Azok, amelyek közvetlen előtted vannak, mintha gyorsvonat sebességgel mozognának és homályosak. Nagyon fontos, hogy NE próbáljuk meg tisztán látni ezeket a mozgó tárgyakat.

A hosszú ingázás segíthet azoknak a pácienseknek, akik álmukban sem tudnak megszabadulni a szemstressztől. Aki 50 hosszú ingát végez lefekvés előtt és reggel felkelés után, az alvás alatti szemfeszültséget képes megelőzni, vagy csökkenteni. Figyelemre méltó, hogy milyen gyorsan képes csökkenteni vagy megelőzni a hosszú inga a fájdalmat. Nem ismerek más módszert, aminek hatása ehhez fogható volna. A hosszú inga csökkenti az arcidegzsába tüneteit, ha az operáció nem sikerült. Néhány páciens, akinek állandó fájdalmai voltak a hosszú ingával először ideiglenesen, majd további gyakorlással tartós enyhülést ért el. Szénanátha, asztma, tengeri betegség, szívdobogás, köhögés, akut és krónikus megfázást is azonnal gyógyítja a hosszú ingázás.

Olvasószemüvegesség

A presbyopia vagy időskori távollátás 40 éves korunk után kezdődik. Távolra jól látunk, de közelre nem. Igaz, hogy legtöbb esetben ez 40 éves korunk környékén történik, de vannak kivételek, és jelentkezhet ez a probléma korábban is, sőt, még fiatal gyerekeknél is

Az olvasó szemüvegesség/presbyopia általánosan elfogadott oka

Azt állítják, hogy a probléma a lencse megkeményedésének következtében alakul ki, és amiatt romlik a közelre látás képessége, mert a lencse keménységének növekedésével az akkomodáció (közelre fókuszálás a lencse segítségével) nehéz vagy lehetetlen. A lencse, véleményem szerint nem játszik szerepet az akkomodációban. A „Tökéletes látás szemüveg nélkül" című könyvemben bebizonyítottam, hogy a fókuszálás során a lencse alakja változatlan marad.

A presbyopia igazi oka

A presbyopia igazi oka az a feszültség, ami abból a megerőltetésből származik, hogy lássunk. Amikor egy presbyop személy szemüveg nélkül próbál meg elolvasni valamit és az nem sikerül, a páciens érzi, hogy megerőltetés keletkezik. Amikor egyre jobban erőltetjük a látást, ahelyett, hogy javulna, egyre rosszabb lesz. Az, hogy el tudjuk olvasni a nyomtatott mikró betűket, nem lehetséges semmiféle megerőltetéssel. Amikor a presbyop személy pihenteti a szemét úgy, hogy becsukja, vagy elnéz a papírról és utána visszanéz rá, a látás ideiglenesen javul. Néhányan meggyógyultak csupán azzal, hogy rendszeresen pihentették a szemüket, vagy azzal, hogy megpróbálták elkerülni a látás erőltetését. A szem pihentetése után a látás általában pillanatokra javul. Mások koncentrálni próbáltak. Próbáljuk ki, hogy az F betű bal felső sarkát nézzük a teszttáblán. Próbáljuk meg elképzelni, hogy ennek a saroknak egy kis része az F betű legfeketébb része. Anélkül, hogy mozgatnánk vagy becsuknánk a szemet, koncentráljunk erre a pontra. Figyeld néhány másodpercig és nagyon hamar feszültséget fogsz érezni, és azt is, hogy egyre nehezebb arra a pontra fixálni. A szemnek kényelmetlen lesz ez, és a betű elhomályosodik. Gyakran el is tűnik. Az egész betű elhomályosodik, ha koncentrálni próbálunk az F bal felső sarkára. Enyhülést érzünk, ha elnézünk az F betűről és valami másra gondolunk. Ezzel bebizonyítható, hogy az egy pontra koncentrálás csak egy rövid ideig lehetséges. Más szóval, hosszú ideig lehetetlen egyetlen pontra koncentrálni. Ez nagyon fontos kísérlet, mert az emberek azért olvasószemüvegesek/ presbyopia és azért nem tudják elolvasni a szöveget, mert koncentrálni akarnak. A koncentráció fontos dolog sok mindenben, de a látásjavítás során nem. Vannak, akik képesek segíteni ezen, mert rájönnek, mi volt a hiba. Az igazi ok felfedezése sugallja a gyógymódot is. Ezek alapján sokan meggyógyították magukat a z olvasó-szemüvegességből csupán azzal, hogy pihentették szemüket, és megpróbáltak NEM koncentrálni az olvasnivalóra.

Kezelés

Amikor egy jó látású olvas, bizonyítható, hogy míg a betűk a legfeketébbek és legtisztábbak, akkor a sorok közötti fehérség fehérebbnek tűnik, mint amilyen valójában. Ha valaki csak a betűket nézi, a szem elfárad és a látás homályosodik. Viszont ha a sorok közötti fehér területeken ingázik a lap egyik szélétől a másikig, lehet, a fehér részek sokkal fehérebbnek tűnnek, és nem érzünk fáradtságot és a betűk sem homályosodnak be. Ha valaki már nem látja élesen a szöveget - a közel pontjában -, akkor figyelme nem a sorok közötti fehérségre, hanem a betűkre összpontosul automatikusan és ez a koncentrálás lerontja a hatást. Ha a fehér részekre nézünk, a fehérség még fehérebbek tűnik, ha lehunyt szemmel valami olyan fehérre gondolunk, ami sokkal fehérebb. Például a hó, keményítő, mész. Amikor a szemet kinyitjuk, az első pillanatokban a fehér részek fehérebbnek tűnnek. Aztán becsukjuk a szemünket és visszaemlékszünk a fehérre. Amikor a fehérre emlékezés tökéletes már csukott szemmel, újra ránézünk a sorok közti vagy a többi fehérségre nyitott szemmel, és észrevesszük, hogy a fehér részek még fehérebbé váltak. Ahogy a fehér részek javulnak, a fekete betűk elképzelése is javulni fog. Folytassuk a fehér sorközökre nézést, mozgatva a papírt egyik oldalról a másikra A fehér területek elképzelése után a fekete betűk is tökéletessé válnak és már el tudjuk olvasni azt helyesen, könnyen, megerőltetés vagy fáradtság nélkül.

A vékony fehér vonal

Amikor a fehér részek elképzelése javul, gyakran előfordul, hogy látunk a sorok alatt és fölött egy vékony fehér vonalat, ami sokkal fehérebb, mint a fehér részek. Ennek az auraszerű jelenségnek a tudatosítása csodálatos segítség. Legtöbb ember akkor gyógyul meg a presbyopiából, amikor el tudja képzelni, hogy „látja" ezt az aurát. Ez egy fényes, tiszta és jól elkülönülő jelenség. Egyben lazító, kellemes érzést nyújt az egész szervezet összes ideggóca számára is, ha jól látjuk, ha jól emlékszünk és jól fel is tudjuk idézni ezt a fényes fehér vonalszerűséget. Gyulladásos esetekben is varázsütésre megszűnik a fájdalom, ha rágondolunk a jelenségre. Nem csak a szemünkben, a fejünkben, hanem a test más területein is.

Sikertelenség

Rengeteg hibaforrás van és ezek csak sokasodnak, amikor úgymond az emberi tudat „kitalál" különböző jó megoldásokat, hogy ezzel újabb hibaforrásokat idézzen elő. A sikertelenség legtöbb esetben abból fakad, hogy a fekete betűket nézzük, és nem figyelünk a sorok közötti fehér területekre. A fekete betűkre figyelve, a látás mindig romlik és megerőltetéssel jár, amit mindig a páciens hoz létre. Néha, a fehér részek elképzelése már olyan jól megy, hogy egyesek kezdik olvasgatni az apró betűket, de a kísértés olyan nagy, hogy rápillantsunk a betűkre, hogy a látás majdnem azonnal rosszabb lesz.

Ezt az auraszerű jelenséget sokan észreveszik, akiknek problémás az olvasás. De minden esetben elfelejtkeztek erről a csíkról, és értelemszerűen a betűkre való nézéssel igyekeznek olvasni. Úgy látszik ilyen az emberi tudat. Amikor a szemünket kezdenénk már helyesebben használni és tisztábban látni, a logika valahogy megállítja a természetes szemhasználatot. Arról lehet szó, hogy a fehér csíkra emlékezéssel csak az elején akar a tudat foglalkozni, és ahogy be-beugrik a jobb látás arra gondolunk, hogy ennek az aurának a felidézése nélkül később is menni fog. Az aura segítségével kapunk segítséget az olvasáshoz, és habár szokásommá vált figyelmeztetni őket arra, hogy a betűkre nézés rossz szokás, és azonnal igyekszem demonstrálni is, hogy miről van szó, mégis úgy találják, hogy nagyon nehéz a betűre nem figyelni. Egy idősebb páciens például azért panaszkodott, hogy csak addig látja a sorok közötti fehérséget, míg a betűk ki nem tisztulnak. Látása tisztulása valahogy mégis megzavarta, és akadályozta, hogy a vékony fehér csíkra gondoljon (mert amint tisztult a betű, azonnal ösztönösen olvasni kezdett és azt még nem tudta akarás nélkül). Még néhány hét vagy többre is szüksége volt, míg el tudta kerülni, hogy a látás élesedése stresszt okozzon.

Néhány páciens folyamatosan nyitva tartja a szemét pislogás nélkül. Amikor pihenésképpen becsukják, nem mindig könnyű elérni velük, hogy elég ideig csukva tartsák szemeiket, vagy addig, amíg megérzik, hogy már a tökéletes fehérre tudnak emlékezni. Amikor az emlékezet tökéletes, a szem, a tudat és a tejes idegrendszere nyugalomban van. A szem és a tudatunk nyugalmi állapota növeli az ember teljesítőképességét. Amikor nyitott szemmel képzeljük el a sorok közötti fehérséget, fontos, hogy be-becsukjuk kicsiket (és úgy is pihentessük rágondolva az egész fehérségre közben). Tényleg sokan vannak, akik túl rövid időre csukják csak be a szemüket és amikor kinyitják, túl sokáig tartják nyitva. Nagyon érdekes, hogy milyen nehezen képesek az emberek akár csak a perc egy részére csukva tartani a szemüket, és csak egy-egy pillanatra kinyitni (ha gyakorolnak). Úgy tűnik, mindent elfelejtenek, amit tanultak és rögtön tesztelni akarják látásukat. Újra meg újra be kell bizonyítanom, hogy épp a látásuk tesztelése okozza a problémát, mert az mindig (erőltetés és) homályosabban látunk tőle. A képzelet tesztelése viszont már más és kevésbé okoz problémákat. Az olvasó-szemüveges fel tud nézni a mennyezetre vagy egy fehér felhőkre és fel tudja idézni vagy el tudja képzelni a tökéletes fehér képet mindenféle megerőltetés nélkül. De amint a mikro betűre néz, már nem lesz olyan jó az emlékkép és erőlteti a látást. Jó volna ha a presbyopia gyógyításában megtalálnánk ennek a furcsa erőltetésnek a fő okait. Jó volna több okra is rájönni. Néhányan rövid idő alatt sok okot tesztelnek és találnak. Figyelemreméltó, hogy néhányan milyen leleményesen jönnek rá saját látásuk csapdáira.