Jobb látás Magazin: 1926. július - Rövidlátás

Oka

A merev nézés, a bámulás a legfőbb, ha csak nem az egyetlen ok. Kivétel nincs. Megfogalmazhatjuk az igazságot: „a rövidlátás oka a merev nézés." Számos más ok is hozzájárulhat a kifejlődéséhez. A jó látású gyerekek ideiglenes rövidlátók lehetnek, ha keményen összeszidjuk őket. A jó látású, jó szemű tanárok általában nyugodt természetűek, és nem néznek mereven, míg a rövidlátó tanárok idegesebbek. Ez a feszültség ragályos és tanítványaik hamarabb rövidlátók lehetnek, mint azok, akiket jó látású tanárok tanítanak.

Kezelése

A kiváltó ok sugallja a gyógymódot. Mivel a bámulás vagy feszültség miatt jön létre a rövidlátás, így a gyógymód természetesen a lazítás és a relaxáció (tenyerezés, ingázás, emlékezet és képzeletfejlesztő gyakorlatok).

1.Tenyerezés

Hunyd be a szemed és így legyél legalább fél órán keresztül. Pihentetőbb, ha a tenyereddel le is takarod a már becsukott szemed, de minden fényt zárj ki. Kellemes dolgokra gondolva pihentesd a tudatod, ugyanúgy, mint a szemed. Enyhébb esetek csupán ettől meggyógyultak ideiglenesen, majd véglegesen

2.Ingázás

Állj a Snellen táblától olyan 5 m-re. Ingázz az egyik oldalról a másikra, miközben a fejed és a szemed a testeddel együtt, ugyanarra mozog. Hasznos nyitott és csukott szemmel is gyakorolni, miközben lassan, könnyedén és folyamatosan ingázol kisebb távolságokat is egyik oldalról a másikra. Úgy is lehet csinálni, hogy azt elképzeled, hogy a Snellen tábla vagy egyes betűi a test, fej és szem mozgásával ellentétes irányban mozognak. Ha a tábla vagy annak betűje nem siklik az ellentétes irányba, a gyakorlat nem hatékony és a látás romlik.

A jó szemű, miközben ingázik, arra is képes az ellentétes mozgás alatt, hogy a betűket a központi beállítással lássa. Ez azt az érzést kelti, hogy legélesebben csak azt a pontot lehet látni, ahova épp néz a szem, míg minden más pont kevésbé éles. Normál látás esetén még ez a pici pont is állandóan mozog. A látás mindig hibás lesz, ha a betűknek nem egy részét, hanem az egészet akarjuk látni legjobban. Amikor nézed a C betűt, figyeld meg, hogy amikor a tetejét nézed, akkor azt látod a legjobban, és minden más része kevésbé éles. Aztán figyeld meg, amikor a betű aljára nézel, a teteje nem lesz annyira éles. Ez így van akkor is, amikor tárgyakat nézünk. Amikor egy széket nézünk például, ha a háttámláját nézzük, tisztábban látjuk, mint a többi részét. Aztán amikor a szék lábára nézünk, élesebben látjuk, mint a háttámlát.

Ha jól csinálod a Snellen teszt kártyás gyakorlatot, feszültség nélkül, az inga lehetővé teszi, hogy a legkisebb sor betűit is olyan feketének lásd, mint a legnagyobbakat. Minden betű fehér részét képzeld fehérebbnek, mint a lap többi fehér részét.

3. Emlékezet és képzelet

Az emlékezeted és a képzeleted fejlesztése a rövidlátás gyógyításának egyik leggyorsabb módszere. Ezt a Snellen táblával lehet gyakorolni. Helyezz el egyet a szobád falán, és tarts egy másik ugyanolyat olyan közel a szemedhez, hogy még a legkisebb betűket is el tudd olvasni. Most lépj hátra pár centit a fali táblától és olvasd el a legkisebb betűket a kezedben lévőből. Aztán gyorsan csukd be a szemed és emlékezz vissza a betűre olyan jól, mint ahogy láttad nyitott szemmel. Nyisd ki a szemed és nézz rá ugyanara a betűre a falon. Gyorsan csukd be a szemed, hogy nehogy bámulni kezdj. Váltogasd, míg a fali kártyán lévő betű olyan éles nem lesz, mint a kezedben lévőn az ugyanolyan betű. Ha bejött, hátrébb léphetsz. Folytasd a távolság növelését, amíg ugyanúgy látod a fali tábla betűit, mint a kezedben lévő kártyán. Ha egy távolságból nem sikerül, akkor menj vissza egy kicsit, olyan közel, hogy sikerüljön feszültség nélkül látni a betűt.

Megelőzés

A rövidlátás úgy előzhető meg, ha egész nap helyesen használod a szemed.

1. Pislogj rendszeresen, ahogy a jó szem teszi. A bámulás feszültséggel jár, ami mindig lecsökkenti a látás teljesítményét.

2. Mozgasd folyamatosan a szemed pontról pontra, közben lásd azt a legjobban, amire nézel, minden mást kevésbé élesen.

3. Egész nap mozog a fejed és vele együtt a szemed. Fontos tudatosítani, hogy az álló tárgyak a fejed és a szemed mozgásával ellentétes irányban mozognak. Amikor mész az utcán, figyeld meg, hogy a járda olyan, mintha feléd jönne, míg a tárgyak úgy tűnnek, mintha a tested mozgásával ellentétes irányba mozognának.

4. Gyakorolj a Snellen táblával 5 percet vagy többet naponta.

A mozgást, pislogást és az álló tárgyak mozogva elképzelését egész nap lehet gyakorolni, mindenhol, nem számít, hogy éppen mit csinálsz.