Jobb látás Magazin: 1929. október - Tudati inga, tudati tevékenység

A tudati inga

A tudati inga csökkenti a feszültséget éppúgy, mint a hosszú vagy a rövid inga. Ezt csukott szemmel végezzük, úgy, hogy elképzeljük, hogy a fejünk egyik és a másik vállunk között mozog. A szemgolyók ilyenkor láthatóan maguktól mozogni kezdenek egyik oldalról a másikra, ahogy a fej képzelt mozgása teszi. Ha helyesen csináljuk, a tudati inga ugyanolyan hatékony, mint a nyitott szemmel gyakorolt inga, akár a rövid, akár a hosszú verzióról van szó.

A tudati ingát is lehet rövidíteni miközben egy pici, olyan 7 mm-es képzeletbeli betűn végezzük, vagy akár kisebben, miközben a szemünket nem nyitjuk ki.

A tudati inga sok szembajnál okoz megnyugvást, javulást, például rövidlátás, asztigmia, szemgolyó külső és belső gyulladásai. Ezt az ingát sokkal könnyebb gyakorolni, mint a nyitott szemes változatot és nagyobb stresszoldást biztosít, mint más ingafélék. De lehet helytelenül is alkalmazni ezt is, meg a nagyobbakat is, ilyenkor a hatás elmarad.

Tudati tevékenység

Az igazság az, hogy az tudat kedvező körülmények között sok dolgot véghez visz. Nézzük a következő esetet. Egy 30 éves férfit kezeltem 15 évvel ezelőtt, aki egy távoli városban dolgozott egy könyvtárban. Este 7-kot hívott engem és több, mint 2 órán keresztül dolgoztunk. A páciens mindkét szemén szürke hályoggal született. Születése óta tompalátó volt. Néhány hónappal azelőtt, hogy hozzám jött, a szürke hályogot mindkét szeméről eltávolították. Jobb szemének látása nagyon gyenge volt és szemüveggel sem volt korrigálható. Bal szemének látása még rosszabb volt és nem volt javítható szemüveggel sem.

A kezelés, amit előírtam neki, az volt, hogy pihentesse mindkét szemét úgy, hogy becsukja azokat. A figyelmét a Snellen tábla egyik betűjére irányítottam. A betűt jobban el tudta képzelni csukott szemmel, mint nyitott szemmel. Amikor a betűt a központi beállítással nézte, a látása javult. Nem tartott fél óránál tovább, hogy a jobb szemét ilyen módon fejlesszük, és először csak felvillanásra, később hosszabb időre is javult.

Először csak egy pillanatra villantak fel a betűk. Nem sokára elolvasta a legalsó sor összes betűjét 3 m-ről. A bal szemének látása sokkal lassabban fejlődött, de folyamatos gyakorlással normálissá vált.

Az a szem, amely az emlékezet és a képzelet segítségével éri el a jobb látást, nagyon hamar megjavul minden betűre. Ezt bebizonyítottam ebben és más esetekben, hogy egy ismert betűre való emlékezés, illetve annak elképzelése gyógyír rövidlátásra, távollátásra, asztigmiára, szürke hályogra, zöld hályogra, látóidegsorvadásra és más szembetegségekre.

A retinoszkóp/szemtükör segítségével bebizonyítottam, hogy az emlékezet és a képzelet képes fejleszteni a látást a fénytörési hibák ezen eseteiben. Érdekes megfigyelni, hogy ezek a páciensek képessé válnak olyan jól látni szemüveg nélkül, mint korábban szemüveggel.

A veleszületett, a sérülés által szerzett és az egyszerű szürke hályog azonnali gyógyulása érhető el a képzelet segítségével, amikor ez olyan jó nyitott szemmel, mint csukott szemmel. Amikor egy betűt, egy betűnek egy részét, egy pontot, egy vesszőt vagy egy pontosvesszőt olyan jól el tudunk képzelni nyitott szemmel, mint csukottal, ezt majdnem azonnali időleges gyógyulás követi. Hogy megértsük, hogy ez hogyan történik, be kell mutatni, hogy a hibás látás egy feszültség miatt keletkezik. Igaz, hogy a hibás látásra történő emlékezés rövidlátást, távollátást és növekvő szemnyomást hoz létre. Az iskolás gyerekek úgy lesznek rövidlátók, hogy erőlködnek, hogy jobban lássanak. A koncentráció néhány formája a retina gyulladását is okozza, ami tompalátáshoz vezet. Ez bizonyára igaz, mert javasolható kezelés a tompalátásra a szemek pihentetése.

A tompalátás nagyon gyakran összekapcsolódik a hibás látással, egy hibás területtel, aminek szabálytalan körvonala lehet. Sok éven keresztül a tompalátást gyógyíthatatlannak tekintették, de tanulmányozták az eseteket és mostanában a legtöbb szerző szerint többnyire gyógyítható a tompalátás. Tény, hogy néhány tompalátó (ex anopsia) meggyógyul kezelés nélkül. Logikus, hogy kezeléssel is elérhető eredmény, ha néhány páciens spontán is meggyógyul. Normál szemnél is megfigyelhető, hogy tompalátóvá válhat, ami tovább romlik, ha erőltetjük a látást. A relaxációs módszerek gyakorlásával a tompalátás rendszerint meggyógyul.

Vannak olyan érhártya betegségek, amelyeket évekig gyógyíthatatlannak hittek. A megerőltető nézés érhártyagyulladást is okozhat, ezért ebben az esetben is a relaxációs eljárások gyakorlásával érhető el gyógyulás. Ezeket az eseteket gyakran nem vettük figyelembe, mert nem tanulmányoztuk eléggé. A tudati tevékenységek hasznosak és gyógyítják a funkcionális és a szervi szembetegségeket. Néhány páciens, aki érhártyagyulladásban szenved, gyorsan meggyógyul, míg másoknak ehhez hosszabb időre van szükség.