IX. A fénytörési hibák oka és gyógyítása

A szemgolyó külső izmainak minden rendellenességét a feszültség, vagy a látáshoz társított megerőltetés kíséri, és ennek a feszültségnek az oldásával az izmok működése normálissá válik, és a fénytörés minden hibája eltűnik.

Mindenki képes rá, hogy tetszés szerint, bizonyos feltételek mellett ellazuljon. Az állandó ellazulás fenntartása néha sok időt és találékonyságot igényel. Mindenkinél más és más módszer hatásos. Minden ember másképp erőlködik, amikor néz, így a feszültség enyhítése is változatos módszereket igényel. Mindegy, milyen úton sikerül ezt elérnünk, a lényeg a relaxáció. Tökéletes látást csak ellazulás által szerezhetünk. Semmi más nem számít.

Amikor az elme nyugalomban van, a szemek sem fáradnak ki, és amikor az elme igénybevételnek van kitéve, képtelenek pihenni. Bármi, ami pihenteti az elmét, kedvezni fog a szemeknek is. Biztosan mindenki megfigyelte már, hogy a szemek nem fáradnak el olyan hamar, amikor egy érdekes könyvet olvasunk, mint mikor valami unalmasat, vagy nehezen érthetőt.

Általában azok, akik soha nem hordtak szemüveget, könnyebben gyógyulnak meg azoknál, akiknek a szemüveget el kell dobniuk a gyógymód kezdetén. Amikor ez utóbbi nem oldható meg rögtön, kellemetlenség nélkül, vagy amikor a páciensnek a gyógymód alatt folytatnia kell a munkáját, és nem végezheti azt szemüveg nélkül, akkor használatát rövid időszakokra engedélyezni kell, azonban ez mindig késlelteti a gyógyulást. Kortól függetlenül az ellazulás a fénytörési hibákat csökkentette, de a gyerekek általában, bár nem mindig, sokkal gyorsabban gyógyultak a felnőtteknél. Tizenkét, vagy akár tizenhat év alattiak, akik soha nem hordtak szemüveget, általában néhány nap, hét vagy hónap - de kevesebb, mint egy év - alatt meggyógyultak egyszerűen azáltal, hogy minden nap gyakoroltak a Snellen-táblán.