X. A szem megerőltetése

A szem egészsége annak vérellátásától függ, a keringést pedig a gondolatok jelentősen befolyásolják. Amikor jó, pozitív gondolataink vannak - azaz nincs bennük izgalom, vagy feszültség - az agy keringése normális, a vérellátás a látóidegben és a vizuális központokban teljes, így a látás tökéletes. Amikor gondolataink kellemetlenek, (problémáinkon merengünk), a keringés, a vérellátás megváltozik, és a látásélesség csökken. Akár tudatosan is előidézhetünk olyan gondolatokat, amik megzavarják a keringést, és csökkentik a látásélességet, míg olyan gondolatok is teremthetők, amelyek helyreállítják a természetes keringést. Ezáltal nem csak a fénytörés (szemüveges) problémák összességét gyógyíthatjuk meg, hanem a szem sok egyéb rendellenességét is. A jó látást tehát nem erőfeszítések árán kell elérni, hanem közvetett módon, gondolataink tudatos irányításával.

Bármilyen fénytörési hiba, kancsalság, vagy a szem egyéb működési zavara csupán olyan, akár egy gondolat - egy rossz gondolat - és a gyógymód elméletileg annyira gyors, mint egy biztosan relaxáló, pozitív gondolat. Egy másodperc töredéke alatt a legnagyobb fokú fénytörési hibát is kijavíthatjuk, a kancsalság is eltűnhet, vagy az amblyopia (tompalátás) csökkenhet. Ha az ellazulás csak pillanatnyi, a javulás is pillanatnyi. Amint állandóvá válik a relaxációs állapot, a gyógyulás is állandó lesz.

A teljes ellazulás azonban nem jöhet létre, ha bármilyen erőfeszítést teszünk a cél érdekében. Amíg, akár tudatosan, akár tudattalanul azon gondolkozunk, hogyan szabaduljunk meg a látástraktus stresszes állapotától, ezzel egy újabb feszültség generálódik, mely megnehezíti a gyógyulást.