XIII. Az emlékezet

Amikor a tudat tökéletesen emlékszik valamilyen érzékszervi aktivitásra, tökéletes nyugalmi állapotban is van. A látás is jó. Ha a szemek csukva vannak, és el vannak takarva - minden fény ki van zárva - tökéletesen fekete mezőt látunk, semmi mást. Ha tökéletesen emlékszünk egy óra ketyegésére, vagy egy szagra, vagy ízre, akkor a tudatunk is nyugalmi állapotban van, és csupán feketeséget látunk csukott és letakart szemmel. Amennyiben például a tapintás felidézett érzése ugyanolyan erős, mint a valóságban, ha egyéb fény nem jut a szemünkbe, csupán feketeséget látunk . Ha ilyenkor tökéletesen emlékezni kellene egy zenerészletre, a feketeség nem változna.

A tudat, amikor a feketét jól vizualizálja, nincs jelen semmiféle stressz. A jó memória nem az ellazulás eredménye, hanem fordítva. A tudat a feketeség látványát az ellazulás pillanatai alatt éli át, és meg tudja tartani mindaddig, amíg az állapotot fent tudja tartani. Azt, hogy mindez hogyan megy végbe, nem tudjuk teljesen megmagyarázni, ugyanúgy, ahogy sok más pszichológiai jelenséget sem. Csak azt tudjuk, hogy bizonyos feltételek mellett, melyeket kedvezőnek nevezhetünk, az ellazulás olyan mértékben lehetséges, hogy a feketeség felidézhető. Azáltal, hogy a páciens kitartóan keresi ezeket a feltételeket, fokozatosan képes lesz arra, hogy növelje az ellazulás fokát és időtartamát. Végül arra is képes lesz, hogy kedvezőtlen feltételek mellett is fent tudja tartani ezt az állapotot.

Amikor a jó felidézési képesség automatikussá válik, az nem csupán a stressz oldást teszi teljesebbé, hanem nagy segítséget ad más szellemi folyamatoknak is. A tudat, amikor minden mást kizárva csupán egy dologra gondol, központi beállítást használ, és teljesítménye éppúgy megnő, mint ahogy a látás hatékonyságát növeli a központi beállítás. Más szóval, a tudat akkor a leghatékonyabb, amikor teljes nyugalomban van, illetve megfordítva, soha nincs nyugalomban, hacsak nem képes egyetlen dologra emlékezni, minden mást kizárva. Amikor a tudat ebbe az állapotba kerül, az emlékezőtehetség is javul.