XIV. A képzelet

Nagyrészt tudatunkkal látunk, és csak részben a szemeinkkel. A látás jelensége attól függ, hogyan értelmezi az elme a retinára érkező jelet. Az, amit látunk, nem maga a jel, hanem annak sajátos értelmezése. A méret, szín, alak és elhelyezkedés mind egyéni benyomás, mely a retinális kép tudat általi értelmezésétől függ. A hold kisebb az égbolt közepén, mint a horizontnál, bár az optikai szög ugyanaz, és a retinára kifejtett hatás is ugyanaz. A horizontnál az elme öntudatlanul összehasonlítja a képet a környező tárgyak képével, míg az égbolt közepén nincs semmi, amivel összehasonlíthatná.

Akinek jó a szeme, a memóriáját, vagy a képzeletét használja a látáshoz. Amikor a látás elromlik, nemcsak maga a szemgolyó lesz hibás, hanem a memória és a képzelet is eltompul, helytelen képet alkot a helytelen retinális jelről. Valójában a szellemi irányítás tompasága váltja ki a fénytörési hibát. Amikor a szem nem pontosan fókuszál, a tudati munka nem pontos.

A képzeleten és a memórián sokan ugyanazt értik, pedig különböznek. A képzelet a memóriától függ, mert valamit csak olyan részletességgel képzelhetünk el, amennyire emlékszünk rá. Nem lehet elképzelni egy napnyugtát, ha nem láttál egyet sem. Ha pedig kék napot próbálsz elképzelni, amit soha sem láttál, rövidlátást jelez a szemtükör. Sem a képzelet, sem a memória nem lehet tökéletes, ha az elme nincs tökéletesen ellazult állapotban. Tehát amikor a képzelet és a memória tökéletes, a látás is az. A képzelet, a memória és látás valójában átfedik egymást. Ha az egyik tökéletes, mindegyik tökéletes, és ha az egyik hibás, a többi is az. Ha megpróbálsz elképzelni egy betűt, látni fogod, de mintha a mellette lévők is élesek volnának. Ha így van, még nem lazultál el teljesen, mert csak egy betűt lehet látni tökéletesen. Ha más betűket is látsz, még stressz van jelen. Ha csak egy kis részletet nézel egy betű alján, azért lesz éles az egész betű, mert a tudat nem fogja egy szomszédos homályos betűvel hasonlítgatni. Ez is bizonyíték arra, mint ahogy az előző fejezetben is szó volt róla, hogy a látás tudatalatti. Volt , hogy a betegek tökéletesen el tudták képzelni a betűt - amit a szemtükör is kimutatott - de ez nem tudatosult bennük. Gyakran megtörténik, hogy a betű egy részének nézése elegendő a teljes betű élességéhez, de ez automatikus, a páciens nem veszi észre.

Az olyan páciensek kezelése során, akik elhiszik, hogy a nézett betűket élesen el is tudják képzelni anélkül, hogy akarnák a látást, vagy hasonlítgatni a látott betűt a képzeleti másával - ami mindig visszahozza a feszültséget -, néha figyelemre méltó eredmények születnek. Néhány páciens azonnal képes elolvasni a tesztlap utolsó sorában összes betűjét, ha sikerült tökéletesen feketének és elkülönülten elképzelni egyetlen betűt. A többséget azonban annyira megzavarják a látott betűk jelenléte, habár javult a látásuk a fejlesztett képzelet hatására,hogy rögtön elvesztik a képzeletbeli mását. Teljesen más elképzelni egy betűt vagy többet, és más látni, ha nincs meg a tudat irányítása.