XVI. A hibás és a tökéletes látás illúziói

A hibás látásúnak különösen, de a jó szeműeknek is vannak illúziói. De amíg a tökéletesen látóké a pihenés/relaxáció jelenlétét bizonyítja mindez, addig a hibás látás illúziói a feszültség/megerőltetés jelenlétét. Néhány fénytörési hibás esetnél csak néhány illúzó van jelen, míg másoknál több, mert az a feszültség, ami a fénytörési hibát létre hozta, nem ugyanaz, mint ami az illúziókért felel.

Hibás látásnál hamis a szín, a méret, de a tárgy helye és formája is. Olyan dolgokat is odaképzelünk helytelenül, ami nincs is jelen és más egyébb furcsaságokat is láthatunk.

A szín illúziója

Amikor a beteg egy fekete betűre néz és szürkésnek, sárgának, barnának, kékesnek vagy zölddesnek látja, akkor hamis képet idéz fel, illúziót lát, ezért lát rosszul. Ez a jelenség más, mint a színvakság. Aki színvak, az permanensen nem képes két szín között különbséget tenni, általában a kék és a zöld között... Azok viszont, akik a színeket nem tudják jól elképzelni, hamis színeket látnak, de, de nem permanensen, hanem mindig mást és mást. Amikor a Snellen táblára néznek, akkor a fekete betű hol szürkének tűnik, hol mintha sárga, kék vagy barna árnyéka lenne. Néhányan a fekete betűket mindig pirosnak látják, másoknak csak néha tűnik annak. Bár minden betű ugyanolyan színű, de néhányan míg a nagy betűket feketének, a kisebbeket már sárgának vagy kékesnek látják. Általában a nagy betűk sötétebbnek tűnnek, míg a kicsik nem, legyen bármilyen színű betűről is szó. Ugyanakkor van olyan is, hogy ugyanannál a betűnél különböző színek jelennek meg . Míg egyik része feketés, a másik szürke vagy más színű. A fekete vagy más színű pontok fehéresnek és a fehér vagy más színű pontok meg feketések.

A méret illúziója

A nagy betűk mérete hol kisebbnek, a kicsi meg nagyobbnak tűnhet a rossz látásnál. De lehet, hogy míg az egyik eredeti méretű, addig a másik ugyanolyan távolságra lévő azonos méretű párja kisebb. Vagy egy betű valós méretű a közel-, és a távolpontnál, míg csak fele akkora a közepes távolságnál. Amikor valaki helyesen látja a betűt minden távolságról, akkor a látása tökéletes. Ha a nagyság változó különböző távolságban, akkor a méret hamis illúziójáról beszélünk. Nagy távolságoknál a méret megbecsülése még a jó látás esetén is lehet hibás. A csillagok pontoknak tűnnek, mert a szem nem rendelkezik már tökéletes látással ilyen távolság esetén. Egy gyertya fél mérföldről kisebbnek tűnik, mint közelebbről, de távcsővel nézve ugyanolyan lesz, mint a közelebbinél. A látás fejlesztésével a méret megbecslése is pontosabb lesz.

A szemüveg ritkán teszi lehetővé, hogy olyan helyesen becsülje meg valaki a méretet, mint aki tökéletes látású. A fénytörési hibák esetén ez a képesség nagyban változik még akkor is, ha két ugyanolyan fénytörési hibával rendelkezőről van szó. Egy - 10 dioptriás szemüveggel ritkán tudja az ember megbecsülni a helyes méretet. Egy másik ugyanilyen dioptriás csak fele vagy harmadának látja a tárgyat, mint amekkora valójában. Ezek bizonyítják, hogy fénytörési hibák esetén a méretet hibásan észleljük.

A hibás látás illúziójának okai

A hibás látás esetén minden hamis illúzió a tudatalatti megerőltetés/feszültség eredménye. Amikor a hamis illúziók aktiválódnak, nagyon valószínű, hogy megjelenik látásunkban. Ez a feszültség fajta más, mint ami a dioptriát okozza, sőt mindegyik hamis illúzió más és másféle feszültségből ered. A szín hirtelen megváltozása nem változtatja meg szükségszerűen a tárgyak méretét vagy formáját, vagy másféle hamis illúziót, és lehet, hogy jól látjuk a betű színét, vagy egy részének színét, ennek ellenére nem ismerjük fel a betűt. A fekete betűk kékre, sárgára vagy más színűre változtatásához, tudatalatti megerőltetésre van szükség, hogy emlékezzünk vagy elképzeljük a színeket, ugyanígy, a forma megváltoztatásához is egy tudatalatti megerőltetésre van szükség, hogy lássuk a kérdéses formát. Kis gyakorlattal bárki megtanulhatja a forma és a szín hamis illúziójának mesterséges előállítását tudatos stressz okozással, ebből az következik, hogy a tudatalatti hamis illúzióknak is így kell létrejönniük. És ha ezen a módon bármelyik illúzió jött létre, belátható, hogy egyben, a központi beállítás lazul és fénytörési hiba jön létre.

Az a stressz, ami a polyopiat - több szellemkép látást - okozza, más, mint ami a szín, méret és forma hamis illúzióját okozza. Néhány próbálkozás után a legtöbb páciens könnyen megtanulja előidézni a polyopiát akarattal. A merev nézéssel vagy a kancsalítással, ha a feszültség, a dioptria elég nagy, sokszor kettőt látunk akaratlagosan. Ha egy fényes pont vagy egy betű fölé nézünk, és azt gondoljuk, hogy ott vannak a jelek és ugyanolyan élesek, mint az eredetiek, több betű és több fénypont jelenik meg vízszintes irányban. Ha a stresszt elég naggyá növeljük, akár 12 szellemkép is lesz. Ha oldalra nézünk kicsit, vagy bármilyen szögben az eredeti kép mellé, a szellemképek vízszintesen, vagy bármelyik szögben megjeleníthetők.

Hogy a tárgyakat rossz helyen (is) lássuk, vagy akár a szó első betűjét az utolsónak, a központi beállítás szokatlanul nagy gyengeségét kell mesterségesen előidézni.

A napba nézés után fekete vagy színes foltokat látunk, magát a napot is változó színűnek észleljük, ami megint csak stressz miatt keletkezik. Amikor valaki képes már feszültség nélkül a napba nézni, ezek a jelenségek azonnal eltűnnek.