XXIV. Otthoni kezelés

Nem mindig sikerül hozzáértő orvost találni. Könyvemben egészen újszerű kezelési módszert mutattam be, nem biztos, hogy van a környéken olyan orvos, aki alkalmazza és nem minden páciens engedhet meg magának egy hosszú és költséges utazást, hogy kezeltesse magát. Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy a hibás látást igen is lehet javítani segédeszköz, orvos, vagy mások segitsége nélkül. Nem szükséges, hogy mindent megértsenek, amit könyvemben írtam, vagy más könyvekben olvastak. Elegendő a következő néhány egyszerű gyakorlat.

Helyezzen el egy Snellen teszt táblát a falra 1, 1,5 vagy 3 m távolságban és szenteljen naponta fél percet vagy többet arra, hogy olvasgassa azokat a legkisebb betűket, amit még lát. Mindkét szemmel külön-külön, a másik szemet tenyérrel eltakarva úgy, hogy ne érintsük meg a szemgolyót. Vezessük a látás fejlődését időrendben. A legegyszerűbb a szemészek által is használt módszer, akik egy törttel jelölik a látásélességet. A számlálóba írjuk azt a távolságot, ahonnan a betűket olvassuk, a nevezőben az a távolság szerepel, ahonnan a betűt jó látás esetén kéne látni, ami a hivatalos táblák szélén fel van tüntetve. Így a 10/200-as látás azt jelenti, hogy a nagy C, ami 200 lábról is olvasható jó szmmel, csak 10 láb távolságból képes az illető elolvasni. A 20/10-es látás pedig azt, hogy sasszemű, mert kétszer jobban látja a táblát, mint a tökéletes szem, amit el lehet érni, ha valaki gyakorolja a módszeremet.

Talán még jobb, ha úgy teszteljük a látást, hogy összehasonlítjuk a betű feketeségét a közel és a távol pontunknál, gyenge és jó fényben. Tökéletes látás esetén a betű feketesége nem halványul a fényerő vagy a távolság növelésével. Ugyanolyan fekete mind a távol-, mind a közel pontnál, és ugyanolyan fekete gyenge fényben, mint jó fényviszonyok között. Ha nem ugyanolyan a fekete valamelyiknél, akkor tudod, hogy látásod nem tökéletes.

A fenti módszerrel 3-6 hónap, 1 év alatt meggyógyult a 12 év alatti gyerekek látása, ha nem volt szemüveges. A felnőtteknél, akik soha nem hordtak szemüveget, nagyon rövid idő alatt használtak a gyakorlatok. Sima esetben 3-6 hónap alatt meggyógyulhatnak. Azoknak a gyerekeknek vagy felnőtteknek, akik már szemüvegesek voltak, amikor elkezdték, nehezebb csökkenteni a tüneteket, sokat kell gyakorolni azokat a relaxációs eljárásokat, amelyeket a többi fejezetben leírtam.

A szemüveget teljesen félre kell tenni. Nincs olyan, hogy egyszer hordom, egyszer nem, ha a teljes gyógyulás a cél. Ne próbálkozzunk a gyengébb szemüveggel, és ne hordjuk szükséghelyzetekben sem. Azok, akik nem tudják ezeket betartani, nem valószínű, hogy meg fogják magukat gyógyítani.

Azok a gyerekek és felnőttek, akik szemüvegesek voltak, napi 1 órát vagy többet kellene, hogy gyakoroljanak csak a teszttáblával és idejük többi részében más gyakorlatokat is kell végezni. Két egyforma tesztkártyára van szükségük, egyiket a közel pontunknál használjuk, ahol a legjobban olvasható a betű szemüveg nélkül, a másikat pedig 3 vagy 6 m-nél. A páciens úgy fogja találni, hogy a közeli kártyáról leolvasott éles betű öntudatlan emléke segíti meglátnii annak a távoli táblán lévő párját.

Ha nem tudsz beszerezni ilyen tesztkártyát, készíts magadnak úgy, hogy fekete betűket festesz egy fehér kártonra vagy egy darab fehér papírra. A betűk mérete fentről lefele: 3,5 hüvelyk, 1,75 hüvelyk, 1,25 hüvelyk, 7/8 hüvelyk, 11/16 hüvelyk, 0,5 hüvelyk, 3/8 hüvelyk, 0,25 hüvelyk, 3/16 hüvelyk (1 hüvelyk=2,54 cm).

Nagy előny, ha a páciensnek jól látó személyek segítenek. Azok, akiknek látásproblémája nagyon makacs, nagyon nehéznek találják, vagy lehetetlennek, hogy segitő "tanár" nélkül meggyógyítsák magukat. Ha valaki vállalja a tanár szerepét, javaslom, hogy fejlessze tovább saját tökéletes látását a könyvben található módszerekkel. Ha a látása egészséges, azaz 10/10-es, akkor 20/10-esre kellene fejlesztenie, vagy még élesebbre. Ha a mini szöveget 30 cm távolságról olvassa, akkor idővel még közelebbről is fogja látni; 15 vagy akár 8 cm-ről.

Ha a szülök meg szeretnék őrizni, vagy tovább akarják fejleszteni gyermekeik tökéletes látását, bátorítani kell őket, hogy minden nap gyakoroljanak a Snellen teszt táblával. Minden családban lehetne egy Snellen tábla, és ha helyesen használják, akkor nemcsak megelőzik a rövidlátás kialakulását és a többi fénytörési hibát, hanem extra látásfejlődést is el lehet érni. Továbbá nagy segitséget ad minden egyéb, nem látással kapcsolatos fáradtság, idegi kimerülés esetén. A szülőknek saját látásukat is javítani kellene, hogy a gyermekeik ne utánozhassák a rossz nézési szokásaikat, a feszültségek levezetésére alkalmazott rossz módszereiket. Elég volna megtanulni a központi beállítás fenntatásának alapelveit, hogy megkönnyítsék a fájdalmak, és más stresszes helyzet levezetését. Sőt; hogy megelőzzék azokat. A szülők könnyen meg tudják tanítani mindezt a gyerekeiknek. A praktikákkal nemcsak a test kisebb problémáit lehet meggyógyítani, hanem az egészség megőrzésünkért is sokat tehetünk.