Ha inkább meghallgatni szeretnéd az oldalon lévő információkat, akkor itt van rá lehetőség:

Nyálkamentes gyógyító étrend

Tudományos módszer arra, hogy egészségessé együk magunkat *Kortárs meglátásokkal bővítve

"Azt a könyvet, amit egyszer érdemes elolvasni, azt kétszer is érdemes! És még ennél is fontosabb, hogy az irodalom mestermunkáit ezerszer is érdemes elolvasni." - Ismeretlen

Arnold Ehret professzor "Nyálkamentes Étrend és Gyógyító Rendszer" könyvében megfogalmazott felforgató üzenete valóban mesterműnek minősíthető a maga műfajában! Ez egy teljes tudományos egészség lecke kurzus, ami gazdag az egészséggel kapcsolatos tudásban, és egyáltalán nem úgy kell olvasni mint egy regényt. Azok a diákok, akik Ehret professzortól személyesen tanulhattak, akár 100 dollárt is fizettek ezért a tudásért. Ehret azt tanította, hogy az emberekre hárul a feladat, hogy növeljék a természetes élet szépségébe, a jóságba, igazságba és a másik emberbe vetett bizalmukba vetett hitüket azért, hogy tudatában legyenek az isteni eredetüknek. A tagadásunkkal csak a nehézségek és betegségek fognak sokasodni. A vibráló vitalitás és bőséges, jó egészség elérése hitet, elhivatottságot és akaraterőt igényel! Mivel ez az út a lélek gyógyszere is, merülj bele az egészség fenntartásához szükséges tennivalókba!

Tágítsd ki az egészséggel kapcsolatos tudásodat! Ez a te saját életed és egészség nélkül nagyon kevésre jutsz. Kövesd tiszta szívvel professzor Arnold Ehret egészségről szóló tanításait, aki az egészség nagyrabecsült követője, és bölcsességeit tedd magadévá ebből a könyvből.

Fred S. Hirsch, Publisher


Kortárs meglátások Professor Ehretre vonatkozóan

David Fastiggi: A betegség vége szerzőjétől

Mi a betegség alapvető oka? Miért terjednek ennyire ebben az orvosi tudományokban előrehaladott időben a degeneratív betegségek? Elfogadtuk a létezésnek egy állapotát, mint normálist, amikor tulajdonképpen sokkal több is elérhető számunkra? Egy megalkuvó életet élünk? Ezek olyan komoly kérdések, amiket meg kell kérdeznünk, ha arra az útra akarunk lépni, ami valóban a betegségek központi okainak és megelőzésesüknek a megértéséhez vezet. A jelen időkben a szív és érrendszeri megbetegedések több életet követelnek, mint az összes többi betegség együttvéve. Több, mint 25 millióan betegek ízületi gyulladásokban. Cukorbetegségben 5 millióan szenvednek, ami a harmadik oka a vakságnak az országban. A rák teljesen elterjedt, minden úgynevezett rák elleni harc ellenére. A tudományos orvosi gondolkodás csak erőlködik, hogy megoldja ezeket a problémákat. Az elmúlt tíz évben az orvosi közösség megértette az étkezés és a betegség és annak megelőzése közötti kapcsolat alapjait. Születtek próbálkozások, de a laza fókusz és a gyenge oktatási erőfeszítések is az elhúzódó vita következménye. Miért? Arnold Ehret professzor és mások is 70 éve tanítják az étkezés és betegségek szerepét. Mi tart ennyi ideig a válaszig, amikor milliók szenvednek? Nézték mostanában a tej és hústermelők reklámjait? Az ipar pánikban van a vegetáriánus diéta növekvő tudatosságának értéke miatt. Miért van még vita? Miért hagyják el az országot ezrével az emberek, hogy alternatív gyógyászati megoldást találjanak a rákra? Negyven év alatt átlagosan 42000-szer fogyasztunk ételt. Nem lehet, hogy van valami hatása ezen étkezéseknek az emberi szervezetre? Az étkezés az alapja a vérképződésnek, és a vér minősége a sejtjeid életének folyója. A test nem közömbös egy válaszra. Egy ember gyengülő egészségének kapcsolatban kell lennie valamivel. Arnold Ehret professzor hetven évvel ezelőtt a józan észre alapozódó érveléssel tanította az étkezés fontosságát a betegségek okaként, megelőzéseként és a betegségek kezeléseként. Ezen felül egy pillantásnyi betekintést nyújtott az igazi egészség lehetséges állapotáról, olyan színvonalról, ami sokkal magasabb, mint amit a tradicionális egészség orvosi tudomány hisz a napjainkban.

Mi az, ami vezérli az embert? A technológiai haladás, ami a kényelmesebb élethez vezet? De a természeti törvények iránymutatásának hiányában mik a kompromisszumok? Légszennyezés, vízszennyezés, mérgező hulladékok lerakása és mit teszünk a radioaktív hulladékkal? Hol lép be a lelkiismeret a folyamatba? Ehret professzor olyan ember, akinek fontos a moralitás és az élet szentsége. Az ő feladata az volt a Földön, hogy tanítsa az embereknek a természeti törvények, az egészség és minden élő iránti tisztelet közötti kapcsolatot. Ehret professzor azt nyilatkozta, hogy az emberi szervezet belső tisztátlanságát részben a modern civilizáció által előállított, az életerejétől megfosztott, ásványi anyagokban csökkentett, újra finomított, kémiailag feltöltött hamis ételek okozzák. A boncolások egyértelműen bizonyítják a test tisztátlanságának állapotát a látható artériás lerakódások és a belekben felhalmozódott hulladék által. A belek bűzös szaga és a rossz lehelet ennek a tisztátlanságnak a további jelzései. A tudományos háttér nagyon fontos. A biokémia, fiziológia, táplálkozástudomány stb. segít megértenünk a sejtek működésének részleteit, és az emberi szervezet rendszereinek és szerveinek kémiáját. A sejtkémia és a tudományos háttér azonban csak a történet felét adja. Ha egy betegségek nélküli világot akarunk építeni, szükségünk van a természeti törvények ismeretére. A természeti törvények megértése a minden mögött lévő spirituális, morális és vezérlő erőhöz vezet minket. Enélkül a tudomány iránytű nélküli hajós. Meg kell értenünk, hogy valamilyen módon minden dolog kapcsolatban áll és egységet képez. Az esőerdők kivágásával és a levegő szennyezésével megértjük, hogy saját túlélésünk a tét. A Föld a biológiai életünk forrása. Arnold Ehret professzor megértette ezt, és a föld ételei (a jó fajták) és az egészség közötti direkt kapcsolatot oktatta. A tanításai személyes és számtalan mások általi igazolása kiemelkedő jellemzője ennek az embernek. Annyi tanár nem gyakorolja a saját szavait. Igaz, hogy a szavak és a tettek hozzák létre a szavahihető embert. Az igaz szavak és igaz tettek egy nagyon emlékezetes embert alkottak meg, Arnold Ehret professzort. Amíg a tudomány fejlődik, egyre tisztábban látjuk a természet bölcsességét. Ma a tudomány bár sokkal fejlettebb, mint 70 éve, ennek ellenére nincs okunk Professzor Ehret korának kevésbé részletes magyarázatait, elméleteit és tudományát átugorni. Ez a lényeg: jól kell étkeznünk, tisztán kell tartanunk az életünket és tudnunk kell a természet vezérlő elveit, amibe az ember is bele tartozik. Arnold Ehret professzor írásai meg fogják mozgatni a lelkedet. Szavai gondolkodásra és csodálatra késztetnek majd az élet egy új módjáról. A természet törvényei nem változnak, emiatt ennek a nagyszerű embernek a meglátásai is időtlenek, és nagy hasznára válik ennek a zaklatott világnak.

David Fastiggi számára írt leveleket kérjük, a kiadónak juttassák el.


A kiadó megjegyzése

1922-ben Arnold Ehret professzor befejezte a mostanra már világhírű Nyálkamentes Étrend és Gyógyító Rendszer kurzusát. Abban az időben az volt a kiadó szándéka, hogy ne nagyon változtassák meg az eredeti szöveget, csak ha feltétlenül szükséges volt a tiszta megértés szempontjából. Ehret professzor véletlen halála óta számos orvosi felfedezés kapott jelentős nyilvánosságot és ért el sikereket, amelyeket Ehret biztosan kommentált volna. Néhány példa ezen felfedezésekből: az úgynevezett "csoda-drogok", a koncentrált vagy szintetikus vitaminok, koncentrált ásványok, szulfát drogok, antibiotikumok és az antihisztamin. Egy másik példa a nagyon felkapott "fejlődés" a növénytermesztésben a műtrágyák és mérgező kémiai gyomirtó szerek, amik segítségével a farmerek képesek voltak megkétszerezni vagy megháromszorozni a termést. Egyre jobban terjed a köztudatban az ilyen módon előállított ételek emberi testre gyakorolt komoly hatása és az ezen ételek által okozott károsodások. Bár az igaz hogy az ember továbbra is létezik és nem lesz teljesen elpusztítva, de fel kell ismernünk az ember ellenálló képességének határait. A célunk az optimális egészség, hosszú és betegség mentes élet kellene, hogy legyen. A célból, hogy felelevenítsük Ehret professzor nagyszerű munkáját, most egy új és átdolgozott kiadással jelentetjük meg a könyvét. Ezen felfedezések említése során a kiadók úgy érzik, hogy logikusan hozzájárulnak a könyvhöz. Ellenben fontos lenne empatikusan megjegyezni, hogy Ehret professzor nem "vette" volna meg egyik ilyen felfedezést sem, amelyik figyelmen kívül hagyja azt az alapvető filozófiát, hogy csak maga a természet képes a gyógyításra. Az a tény hogy a legtöbb úgynevezett "gyógyszer" csak átmeneti népszerűséget ért el és ellentmondó reklamációk céltáblájává vált, és az elismert orvosi hatóságok rosszallását is kivívta, mind alátámasztaná Ehret professzor álláspontját. Ehret professzor nagyon alapos oktatást kapott Európában világhírű, elismert egyetemeken és kiváló eredményeket ért el számos tudományos területen a tanulóévei alatt. Bár nagyon sok nyelvből jelentős jártasságot szerzett, beleértve a németet, franciát, olaszt, az angolt magától sajátította el, miután megérkezett az Egyesült Államokba. A nyelv nehézsége ellenére gyorsan megtanulta magát nagyon jól kifejezni, ezt jól bizonyítja a számos angolul írt értekezése. Azon természetes vágytól vezérelve, hogy megőrizzék a bemutatóinak az őszinteségét és élet erejét, a kiadók nem akarták szerkeszteni a munkáját és elkerülték a módosításokat, amennyire csak lehetett. Ezen tények ismeretében az olvasók és tanulók kétséget kizárólag nagyon le lesznek nyűgözve a könyv egyszerűségétől és a bemutatott téma tisztaságától.

Fred S. Hirsch kiadó


Bevezetés

Fred S. Hirsch által

Arnold Ehret professzor, a Nyálkamentes Étrend és Gyógyító Rendszer megalkotója és tanára 1866 július 25-én született. 1922. október 9-én még mindig élete teljében élvezve a kiemelkedő egészséget, ami a mai civilizációban csak keveseknek adatik meg, egy szerencsétlen balesetet szenvedett, melyben a koponyatörés szinte azonnal kioltotta az életét. Az átlagosnál vizesebb, ködösebb éjszaka volt, szinte nulla látási viszonyokkal. Az utcák és járdák nagyon csúszóssá váltak, amikor vizet kaptak. A halálos baleset egy nyilvános garázs behajtóján történt. Azonnal bevitték a Los Angeles-i fogadó kórházba és az ügyeletben lévő doktor halottnak nyilvánította a megérkezés pillanatában. A Los Angeles-i halottkém irodája kérelmezte és végezte a boncolást, és a halál okának agyalapi törést állapítottak meg. Ha további részletek kellenek, írjanak a Kaliforniában található Los Angeles-i Megyei Levéltárnak. Már korai felnőtt korától a sors arra a humanitárius misszióra szánta, hogy orvos legyen. Olyan betegségben szenvedett, amit korának orvosai gyógyíthatatlannak tituláltak, a halálos ítélettel szembe nézve ez csak segített felébreszteni benne a megszelídíthetetlen szellemet, ami később ennek a különleges embernek a kiemelkedő tulajdonságává vált, és a saját megoldása, ami a gyógyulásához vezetett olyan sikeres volt, hogy tulajdonképpen a társ betegek konkrét kényszerítésére segítenie kellett nekik a gyógyulásukban. Azt is mondhatnánk, hogy az örökség jogán is Ehret professzornak orvosnak kellett volna lennie, hiszen az apja is állatorvos volt, és annyira sikeres volt a gyógyításban, hogy még a szomszédok saját bajaik enyhítésére is őt hívták. A nagyapja is orvos volt, a sors elrendelte, hogy Arnold Ehretnek is követnie kell a családi hagyományt.

A következő oldalakon bemutatott egészséggel kapcsolatos hatalmas tudást a svájci szanatóriumának ezernyi szenvedő betegével kapcsolatba kerülve szerezte, a legtöbbjük úgynevezett gyógyíthatatlan betegséggel került be. Az önkifejezésének tisztasága, az erőteljes, az ő könnyen felismerhető, meggyőző módján kivitelezett hatásos és logikus cselekedetek kellő bizonyítékai voltak annak, hogy az elméjét nem fedték el mechanikai zavarok. Mindig a munkája volt az ideálja. A pénzügyi megfontolások nem a prioritásai elején voltak, mert nagyon kevés személyes igénnyel rendelkezett. Olyan mester volt, aki azt gyakorolta, amit oktatott, és a nagyon takarékos életvitele nem okozott neki pénzügyi nehézségeket. Félelem nélküli volt a beszédben és írásban, csak a természetben ismerte el végső bíráját, Arnold Ehret bár nyilvánvalóan kiemelkedő volt az emberek java részétől, mégis csak jó szándék és szeretet volt benne embertársai iránt. Aki megismerte őt tisztelte és becsülte, aki közvetlen kapcsolatot épített ki vele, az megszerette. A gyógyító tudományának velejét tartalmazza a "Nyálkamentes Étkezés és Gyógyító Rendszer" és bár jelentősen sűrített anyag, a munka alapos minden szempontból. Az eddigi misztérium fátylait eloszlatja Ehret professzor jellemzően tiszta és tömör módszere. Az egyszerűség az alaphangja minden tanításának, állandóan emlékeztette tanítványait, hogy "ami nem egyszerű, nem könnyű megérteni, nem lehet igazság!" Minden betegség egy forrásból származik, emiatt nem szükséges minden bajt külön elnevezni. Felismerni a beteg állapotot és tudni a megfelelő módszert az állapot megszüntetésére sokkal fontosabb, mint a tudományos, technikai neve. Ezekben a tanításokban forradalmi, teljesen új tudományos fiziológiát ad át a világnak. Például: "a tüdőnk, és nem a szív (rosszul tanítva) a szervezet pumpája" elv vitathatatlan tényekkel van alátámasztva. Az élet testi, mentális és a spirituális fázisait tisztán és érthetően adja át a diákjainak. Az elménk és a mentális állapotunk kihat a testre, éppúgy ahogyan a test is hatással van az elmére, a tiszta véráram pedig abszolút szükséges előfeltétele a tiszta gondolatoknak.

Betegen nem könnyű hittel imádkozni. Az önsajnálat a beteg embernél oda vezet, hogy megkérdőjelezi az isteni mindenható igazságosságát, miért őt szemelte ki a bosszúálló isten a sok ezer másik bűnös közül, akik közül jó pár ismerten sokkal nagyobb megsértője "az ember által alkotta törvényeknek" amelyeket az egyház is elismer, mint bűnök, és ők mégis büntetlenül élhetnek. A természet elleni bűnökre nincs kifogás, és a kiegyenlítés törvényeit senki sem kerülheti el. Semmilyen "én nem tudtam" könyörgés nem segít a Természet előtt, a vezeklés egyedüli módja a rossz szokások megszakítása. Nagyon nehéz koncentrálni, amikor fájdalomban szenved az ember, ezért szükséges, hogy amíg jó egészségnek örvend az ember, még akkor újra oktassa az elméjét és agyát, semmint megvárja, hogy beteg legyen. Meg kell tanulnod, hogyan működtesd konstruktívan a jó egészség törvényét, hogy fel legyél készülve arra, hogy szembe nézhess a váratlan ellenséggel, fel legyél készülve a vészhelyzetekre. Szükségünk van az egészségre és szükségünk van arra, hogy a legtöbbet hozzuk ki az életből itt és most. A Biblia az mondja "És legyen hitetek szerint" de szerencsétlenségére az ember saját egészségének irányítására vonatkozóan nagyon kevés fejlődést ért el az elmúlt 5000 évben. Az ember tudományosan megtanulta, hogyan kell etetni az alacsonyabb rendű állatfajokat, de azt, hogy saját magát hogyan kell etetnie, azt, nem tudja! Ehret filozófiája a legkielégítőbben bebizonyítja a gondolkodó elmének, hogy a pusztán elméleti teóriákon alapuló tudomány süllyedőben van. Öreg, elhasznált dogmák és hitrendszerek gyorsan megdőlnek a bemutatható tények előtt. Előítélet, elfogultság és hibás végkövetkeztetések mindig is a fejlődés útjában álltak, a világnak leginkább az élet törvényeinek biztonságos, alapos, józan és egyszerűn működő tudására van szüksége. Az elmúlt években elért világi ügyek eredményei tényszerűen megalapozzák, hogy a pusztán hit, megrögzött feltételezések vagy a tudományos világ csúnyán elbukott, hogy megoldja az élet problémáit. A gyógyuláshoz szükséges erő benne van minden beteg emberben, amíg van benne egy szikrányi élet, addig mindig van remény. Az a félelem, vagy kétség hogy nem lehet valaki jól, nem lehet egészséges, boldog és sikeres, az nem természetes, és így akadályozza a célok elérését és elnyomja a vágyakat. Érdemes megjegyezni, hogy Ehret professzor minden lehetőséget megragadott arra, hogy ösztönözze a tanítványait, hogy saját maguk gondolkodjanak, mert jól látta azt a tényt, hogy a végső elemzés szerint a gyógyulást magunknak kell elérni. Csak azt a tudást lehet átadni, hogy hogyan lehet elérni ezt a nagyon vágyott szuper egészségi állapotot. A mostani civilizáció átlagos egyéneivel az a probléma, hogy visszautasítják a gondolkodást. Inkább a "tömeg gondolkodást" választják. Mivel mindenki így csinálja, helyesnek kell lennie! A valódi tények azonban pont az ellenkezőjét bizonyítják. A gyógyítás alapvető elvei egyszerűek és kevés van belőlük, tulajdonképpen annyira egyszerű, hogy a tudományos elme hajlamos rá, hogy ne vegye észre a törvény alkalmazásának fontos pontjait.

Fiatalság, erő és boldogság a fiatalok számára nem az éveik száma miatt kell, hogy kiváltság legyen, azon fiatalok is, akikben él a vágy és a kreatív energia, megkaphatják ezeket a nagyon vágyott tulajdonságokat. Soha ne veszítsd el a szemeid elől azt a tényt, hogy amíg csak egy szikrányi élet is van a testben, azt erős lánggá lehet formálni. Az erő a vágyakból születik. Ehret professzor sok olyan okot felismer, ami betegséget okoz, és mellesleg nyákot képez, persze ez a szó már szerepel a címben is. A nem nyákképző ételeket egyértelműen meghatározza, és a diákot folyamatosan vezeti. Vannak olyan helyzetek, amikor a nyákképző ételek az átállás időszakában megengedettek, a tanításokban meghatározott okokból. Ugyanaz az étel, ami épít és táplál, ha rosszul használják pusztít és degenerációt okoz, és hasonlóképpen az az étel ami normális esetben fenntartja az életet, ha rosszul használják, beteggé teheti és elkorcsosítja a testet, legvégső esetben akár el is pusztíthatja azt. Amikor az életed boldog egészségtől pulzál, akkor szuper életet élsz, ami minden emberi teremtmény születési joga, az élet boldogsága, amit Ehret Professzor olyan hevesen vágyott, minden ember saját tulajdonává válhat.


Életrajzi összefoglaló Ehret professzorról

élelmezéstudományi tanár, böjtölő és előadóról, a "Racionális böjtölés" és a "Nyálkamentes Étrend és Gyógyító Rendszer" könyvek szerzőjéről,

- professzor B.W.CHILD által

Én úgy ismertem meg Ehret professzort, mint író, majd később, mint szanatórium tulajdonos és előadó, most nagyra tartom őt mint barátot és mint az ismert betegségek megelőzésének és gyógyításának a kultuszának az úttörőjét, aki mindezt a legteljesebb, természetes és tudományos rendszerré fejlesztette. Nem habozok kijelenteni, hogy képes volt kifejleszteni azt a tudást, amit most az "utolsó szónak" titulálhatunk az egészség és hosszú élet tárgykörében. 1866. július 25-én született közel Freiburghoz, Badenban, Németországban majd 56 évet élt. Édesapjától természetes hajlamokat örökölt és kivételes vágyat hogy megvizsgálja a jelenségek és eredmények kiváltó okait és indítékát. Ehret oktatását kollégiumban szerezte, ahol a hosszú séták, valamint a farmon végzett egyéb munkák, a kornak megfelelő általános étkezés következében számos súlyos hörgőhályog betegség támadását kellet elszenvednie. Ezen hátrány ellenére kitüntetéssel diplomázott. A legjobban a fizika, kémia, rajz és festészet érdekelte, speciális akadémiai kurzust végzett és 21 évesen a főiskolák és kollégiumok rajzprofesszoraként diplomázott. Kollégiumban oktatott egészen addig, amíg besorozták, de 9 hónap múlva elbocsájtották idegi eredetű szívproblémára hivatkozva, ezután folytatta tanári hivatását. 31 évesen eléggé húsos volt és "jól nézett ki", ahogy mások mondták róla, de veseproblémákkal szenvedett, Bright betegséggel, ami tüdőbeteg tendenciával járt. A saját szavaival: "Ötször mentem szabadságra, hogy rendbe jöjjek, de a végén "gyógyíthatatlannak" tituláltak és lemondtam a gyógyulás lehetőségéről. A következő 5 évben sokat szenvedtem sok (több, mint 24) orvostól, szintén a szenvedés része volt az elköltött összesen 6000 dolláros számlák kifizetése, amikért cserébe azt az eredményt kaptam, hogy "gyógyíthatatlan". Fizikailag, mentálisan tönkre menve öngyilkosságon gondolkodtam, de véletlenszerűen hallottam a természetgyógyászatról és háromszor kezeltek a Kneipp szanatóriumban, ami némi enyhülést hozott állapotomban és visszakaptam az élet utáni vágyat, bár nem gyógyultam meg. Majd ezután öt vagy hat alkalommal kezeltek más természetes módszereket alkalmazó gyógy szanatóriumokban, minden Európában ismert módszert kipróbáltam, melyek további több ezer dolláromba kerültek, melyek eredményeként ugyan nem voltam már beteg, de nem is voltam egészséges. Viszont sokat tanultam ezen tapasztalatokból: a főbb tüneteim a következők volt: nyák és genny és fehérje a vizeletben és vesefájdalom. A doktorok azon feltételezés szerint, hogy a tiszta vizelet egészséget jelent, megpróbálták megállítani ezeket a tisztulásokat gyógyszerekkel és helyettesíteni a fehérjét hús, tojás és tej diétával, de ezek csak növelték a katasztrofális eredményeket. Ezek a módszerek rávilágítottak egy fontos meglátásra: a jó étrendnek mentesnek kell lennie a nyáktól és a fehérjétől. A természetgyógyászati kezeléseim csökkentették a nyák mennyiségét a fürdők, fizikai gyakorlatok, stb. által, de az emellett folytatott étrenddel a nyák visszakerült a szervezetembe. Szembe kellet néznem a tragédiámmal (amit sok krónikusan beteg ember is megtapasztal, miután az orvosok nem tudnak segíteni rajta), és megpróbáltam magamon segíteni a múltbéli tapasztalatokra alapozva: hogy a rossz étkezés volt az ok, és a jó étkezés lehet a gyógyulás. Ott volt a vegetarianizmus, gyümölcs és mag diéták, számos "gyógyító" étel és néhány utalás arra, hogy a böjtölés segíthet. Berlinbe mentem, hogy tanulmányozhassam a vegetarianizmust, ahol akkoriban több mint húsz vegetáriánus étterem működött. Az első benyomásaim szerint a vegetáriánusok nem voltak sokkal egészségesebbek a húsevőktől, sokuk betegnek és sápadtnak nézett ki. A keményítő tartalmú ételektől és a tejtől lassan rosszabbodott az állapotom, de elkezdtem egy kurzust a gyógyászati, élettani és kémiai egyetemen. Természetgyógyászati iskolát látogattam, tanultam valamit a mentális gyógyításról, Keresztény tudományról, mágnes gyógyításról stb. mindazért, hogy megtaláljam valódi és alapvető igazságait a tökéletes egészségnek. Többé kevésbé csalódottan Nice-be mentem Dél-Franciaországba ahol kipróbáltam egy radikális gyümölcs diétát azzal a kivétellel, hogy minden nap elfogyaszottam mellé fél liter tejet, arra gondolva, hogy szükségem van a fehérjére. Nem különösképpen kapcsoltam össze az állapotomhoz a gyümölcsdiéta hatását, mint ahogy mások se tették, és kevés hasznát láttam. Néhány napon jól éreztem magam, más napokon nagyon rosszul, szóval hamarosan hazamentem és visszatértem a "jó hagyományos étkezéshez" és úgy éltem, ahogy a jóakaró barátaim, rokonok és orvosok tanácsolták. Megtanultam valamit a böjtölésről, de minden barátom és rokonom ellenezte, még a korábbi természetgyógyászom is azt mondta a nővéremnek, hogy egy olyan embernek, aki Bright betegségben szenved, pár nap böjt is halálosnak bizonyulhat.

A következő télen Algiersbe, Észak-Afrikába mentem. Az enyhe klíma és a csodálatos gyümölcsök javítottak az állapotomon, több hitet és megértést kaptam a természet gyógyító módszereivel kapcsolatban, sőt bátorságot gyűjtöttem, hogy kipróbáljak rövid böjtöket, hogy segítsék a klíma és a gyümölcsök tisztító tulajdonságait, ami olyan eredményhez vezetett, hogy egy nap, amikor jól éreztem magam észrevettem, hogy az arcom teljesen új kinézetet kapott: fiatalabb és egészséges ember nézett vissza rám. De a következő nap, amikor nem voltam jól, megint a beteges arc tért vissza a tükörben, bár ez már nem tartott sokáig, ezek az arcaim és állapotaim közötti alternatív változások felismerésként nyűgöztek le, hogy a természet módszereit egyre jobban megismertem és jó úton haladok, ez megerősített, hogy folytassam a kutatást és hogy közelebbről is megéljem ezeket a jövőbeli életemben.

A jobb egészség leírhatatlan érzését, melyet addig soha nem ismertem, több életenergiát, jobb hatékonyságot, több állóképességet és erőt tapasztaltam, és ezek nagy örömöt és a létezés boldogságát adták. Ezek nem csak fizikailag nyilvánultak meg, de jelentősen megváltozott a mentális képességem is a felfogásban, emlékezésben, nagyobb bátorság és remény töltött el, és mindezek felett bepillantást nyertem a spirituális világokba is, mely olyanná vált, mint a napfény, megvilágítva fénnyel minden magasabb és spirituális problémát. Minden tanulmányom eredménye javult, sokkal felülmúlva a legjobb fiatalkori és akkori legegészségesebben elért eredményeimet. A fizikai eredményességem és kitartásom csodálatosan megnövekedett. 800 km-es bicikli túrán vettem részt, Algiersből Tunéziába, melyen elkísért egy gyakorlott biciklista, aki hagyományos étrenden élt. Soha nem hagyott maga mögött, gyakran én voltam elől, ahogyan az éjszaka közeledett, amikor az állóképesség került próbára. Vegyék azt figyelembe, hogy azelőtt halálra voltam ítélve az orvosok szerint, de most ujjongtam, hogy túl tudom szárnyalni a leghatékonyabbakat, és eltöltött az abból fakadó jókedv és boldogság folyamatos érzése hogy sikerült kiszabadulnom az "emberiség vágóhídjáról" az úgynevezett Tudományos Orvosi Klinikákról.

Hazaérkezvén bemutattam képességeimet és erőmet a legnehezebb tanyasi munkákban és erőpróbákban múltam felül olyanokat, akik jó edzettséget értek el hagyományos étrenden, de mivel barátok és család vett körül, akik hagyományosan éltek és kapcsolatba kerültek olyan hivatásos emberekkel, akik attól féltek, hogy a felfedezéseim igaz elveken alapulnak, és hogy ezek túlszárnyalhatják az általuk gyakorolt módszereket, egyre inkább átálltam a régi hagyományos étrendre. A böjtölés akkoriban nagyon népszerűtlen volt és egy családban éltem a nővéremmel, aki megfenyegetett, hogy megakadályoz, ha megpróbálom, emiatt fel kellett adjam azt, amit én biztosan hittem és tényleges saját tapasztalatként bizonyította számomra, hogy a böjtölés (vagy csak kevesebb evés) a természet mindenható módszere, amivel megtisztítja a testet a rossz és túl sok evés hatásaitól. Nem hanyagoltam el a tudományos tanulmányozását annak, hogy a gyümölcsök és a nyákmentes élelmiszerek miért annyira hatékonyak, és rájöttem, hogy ezek az emésztés folyamán glükózt termelnek, melyekről elemzések alapján elnevezték a szénhidrátokat. A tapasztalataim, tesztjeim és próbálkozásaim és gyógyulásaim mind azt mutatták, hogy a gyümölcsökben található természetes cukrok az emberi táplálék alapanyagai, ami a legnagyobb hatékonyságot és állóképességet adja, és ezzel egy időben a káros anyagok legjobb eltávolítója és a leghatékonyabb gyógyító hatóanyag, ami csak létezik az emberi szervezet számára. Ez közvetlenül ellentmondott az orvosok és tudósok nitrogén-fehérje elméleteinek , valamint a modernebb "ásványi sók" elméletnek. 1909-ben írtam egy cikket, amelyben megvádoltam az anyagcsere elméletet, és 1912-ben tudomásomra jutott, hogy Dr. Thomas Powell Los Angelesből ugyanarra a felfedezésre jutott, és figyelemre méltó gyógyulásokat ért el olyan ételeket használva, amelyek az általa elnevezett "szerves szenet" tartalmazták, melyek ugyanazok az étel összetevők, amik glükózzá alakulnak emésztés hatására. Ezen felfedezések magjaival a fejemben és a saját tapasztalataim által hajtva otthagytam a barátaimat és a rokonaimat, akik jóakaró kedvességükkel megrövidítették volna az életemet, és társulva egy fiatalemberrel, akit meggyőztek a saját tapasztalataim elmentünk Dél-Franciaországba, hogy kipróbáljuk a kísérleti diétámat és böjtölést és hogy a társam kígyógyuljon betegségeiből, melyek közül a legfőbb a dadogás volt. Itt, több hónapos kísérletezés közben megújítottam az Afrikában szerzett tapasztalataimat, és erősebb hitet nyertem abban, mint valaha, hogy a gyümölcs diéta és a böjtölés a Természet csalhatatlan eszköze a felsőbbrendű egészség megújításában és megtartásában, amit a legtöbb civilizált ember is élvezhet. Az elért eredményeinket gyakran csodálatosnak hívták, de csak a ritkaságuk miatt voltak bámulatosak. Az a tudás, amit a Természet csodálatos módszereiről nyertem, amikkel megtisztítja a rossz ételek okozta szennyeződéseket, majd ahogyan regenerálja, kijavítja és felerősíti a szervezetet a jó ételekkel, valóban varázslatos volt, de ezek nem voltak csodák. Különösen fontosak voltak az eredményei a nálamnál 10 évvel fiatalabb társamnak. A tisztító kúráink után kipróbáltunk mindenféle civilizált általános ételt. A mostanra érzékenyebb szerveink fellázadtak, amikor újra találkoztak a nem kívánatos elemekkel, különösen taszították őket a civilizált ételek kombinációi, ami a legmeggyőzőbb bizonyítékát adta, hogy a modern főzés, a maga keverékeivel, kevés tudással a minőségükről, volt az alapvető oka minden betegségnek. Lehetetlen megtudni, hogy mi is az étel és mi a hatása, amíg a testet nem tisztítottuk meg a Természet saját módszerével, a böjttel. Soha nem hallottam hasonló tapasztalati próbákról bárki által is, és az általunk végzett kísérletekből nyert tények most annyira bőségesen bizonyították az elmúlt sok év keresését és nehéz tapasztalatait, ez a tudásomat olyan szintre emelte, ami fölé került minden kétségnek és vitának, ami mások véleménye volt az étkezésről. Hogy bizonyítsuk hatékonyságunkat fárasztó munkával, elindultunk egy túrára Észak-Olaszországon keresztül, 56 órán át folyamatosan alvás, pihenés és étel nélkül, csak vízzel. Mindezt egy hét napos böjt után, és egyszeri egy kiló cseresznyéből álló étkezés után. A szakmabeli elmék, már amit tudtak róla ezt csodálatos próbának hívták, legalábbis a saját szemszögükből. Miből jött az energia ehhez a hatékonysághoz? Nitrogénből, fehérjéből, természetes sókból, zsírból, vitaminokból vagy miből? 16 óra séta után próbaként guggolásokat és karnyújtásokat végeztem, 360-at pár perc alatt, és később számos erőpróbát tettem atlétikus versenytársak ellen, jobb eredményeket elérve. Mindezt azután, hogy gyógyíthatatlannak nyilvánítottak és az apám és a testvérem belehalt a hagyományos ételek fogyasztásába. Az Olaszországon keresztüli túránk során gyakran tárgyai voltunk érdekes hozzászólásoknak hölgyek által, melyek a pirospozsgás és egészséges bőrünkkel volt kapcsolatos, arról kérdezősködtek, hogy hogyan idéztük ezt elő…stb. Mint teljesen átalakult ember, magasabb tapasztalatokra vágytam, nem csak fizikaiakra, hanem mentális és spirituális megtapasztalásokra is. Ugyanez volt igaz a fiatal társamra is. Nagyon sok tekintetben csodálatosan javult az állapota, de a dadogása nem múlt. Az volt az ötletem, hogy még ezt is a fizikailag felhalmozott szennyező anyagok okozzák. Capri egy elszigeteltebb részén, ahol hosszabb böjtöket tartottunk és 4-6 órákat napoztunk a 48 °C fokos melegben. Ekkorra már annyira tiszta volt a szervezetünk, hogy alig izzadtunk. A 18.napon a barátom eléggé rekedtté vált, nem tudta, hogy ez mitől van és attól való félelmében, hogy elveszíti a hangját, megszakította a böjtjét a javaslatomra másfél kiló fügével, aminek az lett a következménye, hogy majd egy órán át nagy mennyiségű nyálkától szabadult meg a torkából és a teste más irányokban is tisztította magát. A hangja hamarosan visszatért, a dadogása eltűnt és soha nem is tért vissza. Elvégeztük azt, amit a gazdag apja hiába próbált elérni azáltal, hogy minden ismert kezelést elvégeztetett a fián, a legkevesebb javulást sem érve el ezekkel.

A böjtöt, Természet Legfelsőbb Gyógyszerét annyira durván alkalmazzák, és általában annyira félreértik, hogy nagyon fontos, hogy kellő mélységben és jól magyarázzuk el. A saját tapasztalatomra alapozva, mely során böjttel és nyálkamentes diétával meggyógyítottam magam, valamint a Svájci szanatóriumomban 10 év alatt végzett sok száz levezett böjtre alapozva biztonsággal állíthatom csodálatos gyógyítási képességét és hatékonyságát, ha jól van kivitelezve. Az első tapasztalataim olyan jótékony eredményeket hoztak, hogy vágytam arra, hogy tökéletesítsem és igazoljam az alkalmazott módszereket, ezért folytattam a megfigyeléseimet és nyomozásomat az életem minden szakaszában. Sok és nagyon kiterjedt kísérleteket végeztem, majd a teljesen megújult fiatal barátom és én elindultunk egy hosszú útra. Először Dél-Olaszországon átgyalogoltunk csak szőlő diétán élve, majd hajóval Egyiptomba, Palesztinába, Törökországba, Romániába és Ausztriába, onnan haza. Ezen a túrán nagyon sokat tanultunk más emberek, különösen a keleti világ étrendjéről, szokásairól, mentalitásukról és egészségükről. Ezen tapasztalatok olyan eredménnyel zárultak, melyek során az Európai civilizáció felsőbbrendűségébe vetett hitem mélységesen megrendült, és megerősödött bennem az a hit, hogy jó nyomon járok a kiemelkedő egészség, szellemi fejlődés és aktívabb és hosszabb élet felé.

Egyiptomban láttunk rendkívüli erejű és kitartású embereket, akik többnyire gyér vegetáriánus étrenden éltek, de két állítólag rossz szokással - cigarettát szívtak és erős kávét ittak - bár nem láttunk egy idegesség vagy mérgezés tüneteit mutató személyt sem. Látva, hogy milyen kevés fajta és kis mennyiségű ételt ettek, melyek, mint megtudtuk ugyanazok az ételek voltak, amiket az őseik is fogyasztottak, okot adott arra, hogy elismerjük a régi egyiptomi civilizáció felsőbbrendű minőségét. Több hónapig maradtunk Palesztinában tanulmányozva a helyi szokásokat, feljegyzéseket és múltbéli feltételeket, melyek eredménye során az Új Testamentum evangéliumai számomra teljesen új értelmezést nyertek. Megtudtam, hogy Krisztus élete és tanításai nagyon szoros harmóniában állt a most már ismert természeti törvényekkel, ami kiemelkedő intelligenciát és egészséget kölcsönzött számára, de amit 150 évvel későbbi szóbeszédekből megírtak, az ki lett színezve keleti kifejezésekkel és metaforákkal, és a természeti jelenségek töredékes ismeretével. Ami akkor bámulatos volt, azt csodának hitték. A "hírnökei", a böjtölései, az Ő és a tanítványai életmódja mind azt a természetes életet tárja fel, ami kiemelkedő egészséggel ajándékozta meg, melyhez nem volt szüksége semmilyen isteni támogatásra. Azon állítása is ezt igazolta, miszerint a jövőbeli generációk "nagyobb dolgokat tesznek, mint én" és hogy jobb tudást kapnak a természet Isten "megváltoztathatatlan" törvényeiről és módszereiről.

A következő könyvem ki fogja fejteni és meggyőző bizonyítékokkal fogja alátámasztani, hogy Krisztus származása, az úgynevezett gyógyító csodatettei, a természeti törvények látszólagos megváltoztatása, a feltámadása és mennybemenetele mind összhangban volt a természeti törvényekkel, melyet akkor nem értettek meg teljesen. Azon törvényekkel kapcsolatos tudatlanság, melyek normális egészség alapjául szolgálnak most, ebben a században van jelen, az elmúlt évszázadok legnagyobbikában, és mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az úgynevezett civilizált emberek az egészség téren tapasztalható romlása, a sok más tekintetben elért jelentős fejlettség ellenére is. Amit megtanultam a kutatásaim és tapasztalataim, és az emberiség kiemelkedő egészségének visszaállításának lehetőségével, az a modern idők fejlődésével a "Hét pecsétes titkok" könyvének a kinyitásával egyenértékű. Krisztus életét megmutatni a valóban természetes és tudományos törvények fényében, mely örök és valóban isteni, ami egyezik a saját természetünkkel, egy olyan inspiráció és törekvés, amit már ma is sokan élveznek és senkinek sem kellene kihagynia. A meglátogatott más országok természetes egészségi alapelveket és szakaszokat fedtek fel, melyekből több önbizalmat és lelkesedést nyertem, mint valaha, hogy tökéletesítsem a saját egészségemet böjt tapasztalatok és javított étrend által. Ösztönszerűen éreztem, és hamarosan bizonyítottam, hogy bizonyos és megfelelően elkészített természetes ételeknek, melyeket, ha jól használnak és ez párosul minden más ételtől való intelligens tartózkodással, akkor azoknak különleges energia generáló és különleges tisztító hatásuk van, megelőznek és gyógyítanak mindenféle betegséget.

Ha ezeket az egyén betegségének (a felhalmozódott hulladékok és nem baktériumok által) köszönhető leterheltségének, a korának, foglalkozásának, az adott klíma, évszak figyelembe vételével használják, akkor az úgynevezett gyógyíthatatlan betegségek gyógyulását is egy rendezett és egységes módon lehet segíteni, hacsak nincs az illető túlságosan megterhelve a szokásai és az évei száma miatt. A jó fajta és kevesebb mennyiségű ételekkel előkészített, a beteg állapotának megfelelő hosszabb vagy rövidebb böjtök pihenést vagy "vakációt" nyújtanak a túlterhelt emésztő szerveknek, amit ha a jó fajta (ez nagyon fontos) ételekkel újraindított étkezés követ, akkor csodálatosan meglepő és jótékony hatás lesz az eredmény. Huszonnégy napon át böjtöltem olyan kellemes és csodálatos eredményekkel, amely nem csak a fizikai állapotomra, de a mentális és spirituális törekvésimre is hatott, hogy a megnövekedett lelkesedésemben elmondtam a barátaimnak és másoknak is a tapasztalataimat, felfedezéseimet és záró eredményeimet. Nem tudtam leírni az érzéseimet, azt mondtam nekik, hogy ezt saját maguknak kell megtapasztalniuk, amit néhányan el is kezdtek. A tanítási munkámat nyilvános böjtökkel és előadásokkal kezdtem, kétszer böjtöltem nagy németországi városokban és kétszer Svájcban. Állami közjegyzők zártak be egy szobába és orvosok tartottak ezalatt nagyon szigorú ellenőrzés és megfigyelés alatt, minden külső beavatkozás és kommunikáció kizárásával. Volt egy 21 napos, 24 napos, egy 32 és egy 49 napos böjtöm Cologne-ban, mind egy 14 hónapos időszakon belül. Ezen böjtök között és után előadásokat adtam, a fizikai és mentális állapotomat tesztelő próbákat végeztem, megosztottam a tapasztalataimat arról, amit megtanultam és tapasztaltam, melyek arra kényszerítettek, hogy másokat tanítsak és okítsak, cikkeket írjak, szanatóriumot alapítsak Svájcban, és tanácsokat adjak levélben.

Az első írott cikkem a Cologne-i 49 napos böjtöm után született, egy Vegetáriánus magazinban publikálták, melyben új meglátásokat és tapasztalatokat állítottam a böjtről, az étrendről és a betegségek gyógyításáról, tulajdonképpen az életről magáról, annak élvezetéről és annak meghosszabbításáról. Szenzációs és forradalmi hatása volt. A világ minden tájáról, különösen Európából leveleket kaptam miatta és az egészségkeresők, reformerek, orvosok hamarosan két táborra szakadtak, ellenzőkre és lelkes követőkre. Ezek az írások tudományos vitát vagy harcot indítottak el azokról az új elvekről, amiket a napfényre hoztam, Európában a két szembenálló tábort úgy ismerték, mint "Ehretisták" és "Nem-Ehretisták".

Az Ehretisták igazságát egy prominens szerkesztő és reformer a jól megfogalmazta a következőkben: "Nem Ő (Ehret) találta fel a böjtölést, illetve nem tőle származik sem a gyümölcs vagy javított diéta használata, ezeket jól ismerték és már régóta használták mint a természetgyógyászat jó alkotóelemeit, azt tette, hogy létrehozott egy teljesen új rendszert kombinálva ezeket egy rendszerezett Gyógyító módszerré, mely a tökéletes táplálékon és böjtölésen alapult. "

"A nyálka teóriám – később, mint bizonyított tény - mint az alapvető oka minden betegségnek, egyre jobban elismert lett, és következésképpen a gyógyító rendszerem is. Az elméletem kiállta a próbát és ahogyan egy író fogalmazott, "óriási sikert" hozott, és mára létrehozott egy olyan alapelvet, ami szerint a Természetes Kezelés és Étrend a Legtökéletesebb és Legsikeresebb ismert gyógyító rendszer. Automatikusan elnevezte magát "Táplálkozásterápiának" és megszületett a Táplálkozástudomány "kultusza". Tíz éven át cikkeket írtam egészségügyi folyóiratoknak, előadásokat adtam Európa nagy városaiban, egyeztettem a rendszer érdemeit szakértőkkel és orvosokkal, és ezreket kezeltem a "Gyümölcs és Böjt Szanatóriumomban" vagy levélben, anélkül hogy változtattam volna az alapvető elveken, inkább megerősítve azokat a részleteik jobb megismerése és legjobb eredménnyel való alkalmazásuk által. Mindezekből fejlődött ki az a név, amit mostanára ebben az országban már jól ismernek: a "Nyálkamentes Étrend." Éppen az első világháború előtt érkeztem Amerikába, hogy meglátogassam a Panama Kiállítást és megvizsgáljam a helyi és Kaliforniában termesztett gyümölcsöket, majd a háború miatti kényszerű ott tartózkodásom alatt szerencsésen megtaláltam azokat, akik hasonló felfedezéseket, tapasztalatokat tettek, és most velük együtt osztjuk meg a nyilvánossággal ugyanazokat az elveket, melyek olyan sikeresek voltak Európában, csökkentve az emberiség szenvedését, elősegítve egy olyan fejlett emberi faj kialakulását, ami nem ismeri a beteg állapotokat, egy jobb, civilizált társadalmat teremtve."

Ehret professzor életművének elemeit szerkesztve örömömre szolgál hozzáadni ehhez az anyaghoz azon felfedezéseket, amiket Dr. Thomas Powell tett, melyeket én is segítettem kifejleszteni, és melyekre maga Ehret professzor is ráérzett a maga intuitív módján (melyeket ezután az eredményei bizonyítottak, később pedig hitelesítést nyert a Hensel féle kémiai tudományos élelmiszeripari vizsgálat által is) miszerint a gyümölcsök és zöldségek olyan elemeket tartalmaznak, melyek jobbak az életerő létrehozásában mind mennyiségében és minőségében bármilyen más ételekben található anyagokhoz képest. Ezek az elemek, vagy összetevők pedig nem mások, mint a "szerves szén" és a "szőlőcukor". Ezek megfelelő mennyiségben cáfolják a mostani ötletet, miszerint a szerves, ásványi vagy szöveti sók az energiatermelő elemek. Ezek az elemek elenyészően kis mennyiségben vannak jelen minden ételben, és néhány közülük drog. A kalóriák ("fűtő egység" a kalóriaméter tesztek szerint) mennyisége sem megfelelő módszer a megfelelő étkezés kialakításában. A negyven éves megfigyelésem, tapasztalatom és kutatásaim meggyőzően bizonyították, hogy a gyümölcsök és zöldségek rendelkeznek minden, a test számára szükséges szöveti sóval, valamint a bennük lévő, most is jól ismert összetevők elégséges mennyiségben való jelenléte az energia és élet fenntartó összetevői, melyek minden más ételtől jobbakká teszik őket, amikor a "nyálka gazdag" ételekből származó hulladékot (nyálkát) eltávolítjuk. Ezután a "Nyálkamentes Étrend" teljes jótékony hatását élvezni lehet.

Arnold Ehret Professzor kétség kívül a modern idők legnagyobb gyógyítója - Filozófus, Tanár és Egészség oktatója - aki azért jött ebbe az országba, hogy további ismeretekre tegyen szert, valamint az a vágy fűtötte, hogy megossza figyelemre méltó felfedezéseit azokkal, akik hajlandóak elfogadni azokat. Ez az elsöprő vágy, hogy segítsen az embertársainak megtanulni az igazságot, társulva egy olyan nyitottsággal, hogy elismerje, amit egyáltalán nem tud, volt az ő fő motiváló ereje. Felismerte az egyesített erőfeszítések szükségességét és reménykedett elkerülni a kicsinyes féltékenységből adódó kellemetlenségeket. Az értékes gondolatok, tettek és a bölcs szavai az örökség, amit ránk hagyott, amikor elment a nagy ismeretlenbe. A gyógyító művészet nagysága és sokoldalúsága, amit Ehret Professzor az élete kutatási céljának választott, minden Természetes és Gyógyszermentes gyógyítótól származó együttműködést üdvözölt.

Mindennél jobban szerette volna megosztani a világgal a mára már bizonyított egészséggel kapcsolatos felfedezéseit, a JOBB EGÉSZSÉGET, amit maga is elért, és ezreknek tanított a svájci szanatóriumában, nyilvános bemutatókon és egészséggel foglalkozó újságokban. Folyamatos személyes beteljesülés érzését hozta számára az, hogy tudta, hogy az egészséggel kapcsolatos tanításai egyre jobb elfogadásra találtak mind a laikus és a szakmai közönségben is, akik habozás nélkül elfogadták, hogy a friss gyümölcsök és zöld leveles zöldségek az emberiség valódi ételei. Még a személyesen alkotott leíró szavai, mint a "Nyálka-többlet" is fokozatosan elterjedtebbek lettek. Arnold Ehret hatalmas értékű örökséget hagy az emberiségre, valószínűleg a legfontosabb üzenetet, amit az emberiség több ezer év óta kapott! Ehret tanításai elérhetővé teszi minden követője számára azt az EGÉSZSÉGET, ami sokkal értékesebb, mint a világi gazdagság, valamint az ezzel járó élet örömének boldogságát és teljes spirituális felébredést. Ezen alázatos szavaim reményeim szerint tovább növelik a hírnevét a sokáig emlékezetben maradó "Egészség Apostolának", Arnold Ehret professzornak.